Tribina o heroini emancipacije žena Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2016, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o heroini emancipacije žena Vojvodine

U klubu "Tribina mladih" danas u 17 časova biće održana tribina pod nazivom "Savka Subotić, heroina emancipacije žene u srpskom građanstvu Vojvodine XIX i XX stoleća". Autori i predavači su msr Ljiljana Dragosavljević Savin i msr Srđan Graovac.

U srpskim sredinama Habzburške monarhije i to u uslovima nacionalne i građanske emancipacije etnosa, prvi i najvažniji glas o potrebi afirmacije uloge žene u životu zajednice, podigla je Savka Subotić, zbog čega je i stekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opravdani epitet herione emancipacije žene u srpskom društvu.

Poput Klote, Savka je izvezla prvu i najvažniju nit na tkanini novog odnosa društva prema ženi, kao subjektu istog.

Pored činjenice da je u proteklih vek i po često bilo govora o Savki, naročito u pogledu prikaza njene umetničke delatnosti, sociopolitički i karakterni profil ove poznate "Novosatkinje" ostao je u priličnoj meri nepotpun, što će autori na predstojećoj tribini, makar i delimično, pokušati da otklone.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.