Teške optužbe izbeglica na račun policije VIDEO

Izvor: B92, 13.Avg.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teške optužbe izbeglica na račun policije" VIDEO

Izbeglice koje su se skrivale ili se skrivaju po napuštenim salašima u okolini Subotice optužili su policiju za maltretiranje, iznudu, uništavanje stvari.

To piše lokalni portal Magločistač.

Taj portal se pozvao na video-snimak sa Jutjuba (YouTube) "Policijsko uznemiravanje u Subotici" (Police harassment in Subotica), koji je postavila organizacija Refugeless, osnovana zbog suočavanja sa "sramotnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorima Evropske unije na migrantsku krizu".

Na tom snimku se vide dvojica naoružanih muškaraca za koje autori tvrde da su policajci u civilu, koji šutiraju burad sa vodom.

Kao lokacija se navodi Subotica, a u njemu se pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao izbeglice, a koje navode da im policajci dolaze svakoga jutra i prete, uzimaju hranu ili vodu, bacaju odeću i obuću u bunar, kako ga ne bi mogli koristiti, uništavaju posuđe za spremanje hrane, stolice.

"Oni dolaze svakodnevno koristeći svoj autoritet kao metod da ih zastraše da pobegnu s te lokacije gde žive skriveni. Koriste bespotrebno nasilje nad ljudima za koje smatraju da su inferiorni, koriste moć svojih autoriteta bez moralnih kriterijuma", naveli su autori snimka.

Magločitač navodi da se radi o izbeglicama koje pokušavaju ilegalno da pređu srpsko-mađarsku granicu, a autori snimka tvrde da se izbeglice i tamo suočavaju sa "stalnim zlostavljanjem, premlaćivanjem i mučenjem od strane mađarske policije i vojske s rizikom da budu upućeni u logore, pritvorske centre ili deportovani u Makedoniju ili Bugarsku".

Magločistač je naveo da je u vezi sa snimkom i optužbama koje su upućene stupio u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.