Tadić i Kasa o Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Kasa o Subotici

SUBOTICA - Počasni predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Jožef Kasa, koji je danas trebalo da bude saslušan na sastanku stranačke disciplinske komisije, sastao se s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu predsednika.

Tanjugu je Kasa rekao da je s predsednikom Srbije razgovarao o mnogim pitanjima, a ponajviše o razvojnim pravcima Subotice, posebno nastavku finansiranja rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta u tom gradu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prijateljska poseta o razvojnim projektima

Kasa, koji je osnivač SVM i predsednik Upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta, rekao je da je s Tadićem razgovarao i o drugim razvojnim projektima - izgradnji autoputa Subotica - Novi Sad, posebno o obilaznici koja je važna za razvoj Palića, o stanju u privredi, odnosima Srbije i Mađarske i aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

On je kazao da je kod Tadića bio u prijateljskoj poseti i da u razgovoru nije bilo reči o odnosima SVM-a i Demokratske stranke, jer, smatra on, reč je o pitanju o kome treba da razgovaraju rukovodstva dveju stranaka.

Odložen sastanak disciplinske komisije

Kasa je potvrdio da je sednica stranačke disciplinske komisije, koja je trebalo da se održi večeras, odložena za sutra i da je on tražio njeno odlaganje zbog prijema kod predsednika Tadića.

"Smatrao sam bitnijim da dođem kod predsednika, a disciplinska komisija može da se održi i sutra, kao što je i odložena za sutra", rekao je Kasa.

Disciplinska komisija bi trebalo da sasluša Kasu i bivšeg predsednika skupštine SVM Zoltana Bunjika - dvojicu donedavno ključnih ljudi u toj stranci.

Kasa je bio punih 12 godina predsednik stranke, a potom i njen počasni lider, dok je Bunjik jedno vreme bio i pokrajinski sekretar za kulturu i obrazovanje, a sada je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Disciplinski postupak protiv Kase i Bunjika

Vojvođanski mediji na mađarskom jeziku tvrde da će obojica biti izbačeni iz partije, jer su kritikovali pojedine postupke njenih sadašnjih čelnika i tokom nedavnog sukoba između SVM i DS, pre svega u Subotici, stali na stranu demokrata.

Kasa je kritikovao SVM, koja je formalni deo vladajuće koalicije, zato što krajem prošle godine u Skupštini Srbije nije glasala za Zakon o republičkom budže, ocenivši to "velikom greškom".

Bunjiku se zamera što je, prema nekim ocenama, "naneo ozbiljne štete vojvođanskom mađarstvu".

Aktuelni predsednik SVM Ištvar Pastor oceno je da su istupi Kase i Bunjika bili usmereni na rušenje stranke, posle čega je protiv obojice pokrenut disciplinski postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.