Sve više migranata kod subotičke ciglane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više migranata kod subotičke ciglane

Nakon godinu dana od zatvaranja Balkanske rute, problem sa migrantima sa Bliskog istoka nije rešen. Mnogi ne žele da budu u prihvatnim centrima i borave po parkovima, kod stare ciglane i u improvizovanim kampovima kod graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Stara ciglana kod Subotice ponovo je postala okupljalište sve većeg broja migranata i izbeglica. Mnogi od njih su nekoliko puta pokušali da pređu granicu, ali nisu uspeli, a neki su optužili mađarsku policiju da ih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom prilikom bila veoma nasilna.

Tajhane iz Pakistana kaže da je u ciglani jer zna da nema mesta u Prihvatnom centru u Subotici. Objašnjava da imaju mnogo problema i da kada ih policija uhvati, odvede ih do granice sa Makedonijom.

"Znamo da su izgradili novi ogradu... da hvataju izbeglice i smeštaju ih u zatvor. Nemamo opciju da se vratimo u svoju zemlju. Možda ćemo živeti ovde i pokušati ponovo da pređemo granicu", kaže Tajhan, izbeglica iz Pakistan.

Nedavno je vlasnik ciglane započeo njeno rušenje jer namerava da taj prostor očisti i da izgradi druge sadržaje.

Mađarska je ponovo pooštrila mere prema izbeglicama i njihov parlament izglasao je set izmena zakona kojima se tražiocima azila onemogućava boravak na teritoriji susedne zemlje do okončanja procedure za dobijanje azila.

Tražioci azila, po novom zakonu, treba da predaju zahtev za azil, a odgovor da sačekaju u tranzitnim zonama koje se proširuju na Kelebiji i na Horgošu.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević, kaže da izbeglice ne žele da ostanu u Srbiji.

"Neće ono ovde ostati do veka. Podsetiću vas kako su krenuli da idu kroz Hrvatsku zato što je zatvorena mađarska granica. Ukoliko budu sigurni, a mislim da će to uskoro shvatiti, da granica sa Mađarskom neće biti prohodna za njih, da granica sa Hrvatskom neće biti prohodna za njih, postoji mogućnost da se ruta promene i da migranti krenu nekim drugim rutama, a tu pre svega mislim na Bosnu i Hercegovinu", istakao je Ivanišević.

Mađarska planira da otvori dva ili tri kampa na svojoj južnoj granici, gde će migranti biti zadržani dok im se obrađuju zahtevi za azil.

Migranti čiji zahtevi ne budu odobreni neće moći da se kreću slobodno po Mađarskoj i biće zadržani u ovim kampovima.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.