Svaka druga žena se odazvala proveri zdravlja

Izvor: B92, 19.Nov.2013, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka druga žena se odazvala proveri zdravlja

Svaka druga žena u Subotici odazvala se na Nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka dojke.

Kako je saopšteno, iz Doma zdravlja u Subotici su od 18. marta do 31. oktobra pozvane 2.724 žene, a njih 1.454 su pristale na skrining, a mamografiju su uradile 1.132 žene.

Kod 25 žena je, kako je saopšteno, konstatovana sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. “Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama”,- navedeno je u saopštenju.

Od 25. novembra započinje mamografsko snimanje žena rođenih 1962. godine. Pravo na skrining pregled imaju sve žene, bez obzira na to da li imaju osiguranje ili ga nemaju, i svim ženama će biti urađena mamografija.

Subotica je među prvim gradovima u Srbiji započela Nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka dojke, u projektu Ministarstva zdravlja “Srbija protiv raka” i Nacionalne strategije za borbu protiv malignih bolesti.

Ciljna populacija za skrining raka dojke su žene starosti između 50-69 godina i one će svake dve godine biti pozvane radi pregleda njihovog zdravstvenog stanja.

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje, u Severnobačkom okrugu 2010. godine od raka dojke obolelo je 149 žena, a 56 je umrlo. Dok je u Evropi stopa smrtnosti od ove bolesti oko 16 na 100.000 žena, u Srbiji je stopa iznad 20.

Osnovni cilj skrininga je otkrivanje raka dojke u početnom stadijumu, a program podrazumeva organizovani pregled određene populacije ljudi i dijagnostiku određene bolesti.

U projektu skrininga raka dojke učestvuje Dom zdravlja sa osam izabranih lekara, specijalista ginekologije. Učestvuje i Opšta bolnica Subotica, s mamografom, dvoje specijalista radiologije i četiri tehničara, kao i Zavod za javno zdravlje Subotice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.