Suša umanjuje rod kukuruza za polovinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša umanjuje rod kukuruza za polovinu

Suša će umanjiti rod kukuruza u Subotici za oko polovinu. Na lageru još ima i prošlogodišnjeg roda, a poljoprivrednici računaju na skok cene od jeseni i prognoziraju da bi početna cena trebalo da bude oko 20 dinara za kilogram.

Stabljike kukuruza u Subotici nisu više od jednog metra, klipovi su mali, zrna nerazvijena. Sve kao posledica suše. Ima i boljih parcela, a ima i onih gde je kukuruz sasušen kao da je oktobar. Poljoprivrednici očekuju podbačaj roda za polovinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Manji rod u teoriji trebalo bi da znači i veću cenu. Na to računaju i oni koji još uvek na lageru drže i prošlogodišnji rod. Očekuje se da rod kukuruza bude dovoljan za domaće potrebe, međutim bilanse može da poremeti ugovoreni izvoz. Osim toga, na ovdašnju cenu će se odraziti i stanje na tržištima regiona.

Suša se odrazila i na vegetaciju suncokreta čija žetva uskoro počinje, što je jedna od najranijih žetvi ove kulture. Kiša koja je padala prethodnih dana neće pomoći daljem razvoju useva, već samo može da pomogne pripremi zemljišta za setvu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.