Subotiću šest godina

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotiću šest godina

Odlukom suda, Subotić koji je u bekstvu, dužan je da državi vrati 76 miliona dinara, što je protivvrednost zarade od šverca cigareta

Stanko Subotić Cane osuđen je juče u Specijalnom sudu u Beogradu na šest godina zatvora zbog šverca cigareta tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije i Mađarske u Srbiju, čime je državni budžet oštećen za 22.897.000 tadašnjih nemačkih maraka i 6.414.000 američkih dolara. Odlukom veća kojem je predsedavala sudija Milena Rašić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Subotić koji je u bekstvu, dužan je da državi vrati oko 76 miliona dinara, što je protivvrednost nezakonito stečene zarade, sa kamatom od novembra 1996. godine.

Mihalj Kertes, tadašnji direktor carine osuđen je na četiri godine zatvora, jer je odredio radnike carine, uglavnom svoje rođake i kumove, koji su preuzeli nadzor nad ulaskom Subotićevih kamiona u SRJ. Ostalim članovima grupe izrečene su kazne od deset meseci do četiri i po godine.

Dvoje optužnih, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić, koja je bila u bekstvu, oslobođeni su optužbi.

Sud je osnivača jedinice „Škorpioni” Milana Milanovića Mrgudaosudio na tri godine, jer je organizovao obezbeđenje za šlepere sa cigaretama, a bivšeg načelnika novosadske policije Miodraga Zavišića na godinu dana zatvora.

Bivši radnici carine Nebojša Nikolić i Drago Dodevski osuđeni su na dve godine, odnosno godinu i četiri meseca zatvora. Radnik Subotićevog preduzeća „Mia Ub” Miroslav Pešić osuđen je na 10 meseci, pevačica Ivana Olujić na jednu godinu, Luka Nenadić, koji je organizovao obezbeđenje magacina u Rumenki, na dve i Stevan Banović, viši saradnik za suzbijanje krijumčarenja na carini na tri i po godine zatvora. Subotićev sestrić Nikola Milošević, koji je organizovao transport cigareta i obavljao distribuciju i naplatu, osuđen je u odsustvu na četiri i po godine zatvora, kao i Jovica Ranđelović koji je osuđen na tri i po godine.

Obrazlažući presudu, sudija Milena Rašić rekla je da sud Subotića i njegovu grupu nije osudio za krivično delo zločinačkog udruživanja, jer je krivično gonjenje za to delo zastarelo, ali ih je osudilo za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. To je najblaži od svih zakona koji su bili na snazi od vremena kada je krivično delo učinjeno, pa do presude.

Sudija Rašićobjasnila je da su optuženi krivi što su od 1995. do 31. oktobra 1996. godine krijumčarili cigarete i prodavali ih pravnim i fizičkim licima u Srbiji bez ikakvog evidentiranja i plaćanja carina i drugih dažbina. To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama. Članovi grupe su zatim cigarete prevozili i skladištili u više magacina po Srbiji, a potom ih preprodavali.

Za Subotićem ostaće na snazi međunarodna poternica koja je raspisana još 2006. godine. Specijalni sud je više puta odbijao njegove ponude da se uz jemstvo brani sa slobode, odnosno da se povuče poternica i poništi nalog za hapšenje i pritvor. U decembru prošle godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra. Stanko Subotić živi u Švajcarskoj u čijem krivičnom zakonodavstvu ne postojikrivično delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi, za koje se Subotić tereti u Srbiji.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević zadovoljan jetime što je posle četiri godine od podizanja optužnice okončan prvostepeni postupak i što je utvrđena krivica gotovo svih optuženih, ali smatra da su izrečene kazne suviše blage.

„Sačekaćemo svakako pisani otpravak presude, ali ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da mi se čini da su izrečene kazne neadekvatne, odnosno da su isuviše blage.Očekivali smo da će optuženi dobiti strože kazne. Izvesno je sasvim da ćemo uložiti žalbu na oslobađajući deo presude u odnosu na optuženog Milovana Popivodu i Ivanu Krčmaričić”, izjavio je Radisavljević.

Advokati Stanka Subotića nisu želeli da komentarišu presudu, već su najavili konferenciju za novinare za ponedeljak.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanko Subotić osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta

Izvor: Blic, 28.Okt.2011

Stanko Subotić Cane osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na šest godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i tokom 1995. i 1996. godine na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara. ..Pripadnici njegove grupe dobili...

Nastavak na Blic...

Cane u odsustvu osuđen na šest godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2011

Stanko Subotić Cane osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na šest godina zatvora, dok su pripadnici njegove grupe dobili kazne od deset meseci do četiri i po godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stanko Subotić osuđen na šest godina

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2011

U Specijalnom sudu izrečena presuda Stanku Subotiću i pripadnicima njegove kriminalne grupe. Subotić je dužan da uplati na račun budžeta Srbije 75,8 miliona dinara

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.