Subotički taksisti najavili protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotički taksisti najavili protest

Subotički taksisti održaće 22. januara protestnu vožnju. Oni na taj način žele da iskažu svoje nezadovoljstvo što grad ni posle nekoliko godina nije doneo novu odluku o auto-taksi prevozu, a bez nje, zbog nelojalne konkurencije, taksisti koji redovno izmiruju svoje obaveze posluju veoma teško.

U Subotici trenutno radi oko 400 taksista, a prema procenama za nesmetano obavljanje ove delatnosti bilo bi dovoljno i oko 300. Polovina njih je u sklopu 15 udruženja organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru Saveza taksi udruženja, koje već godinama pokušava da u ovu delatnost na nivou grada uvede red.

Problem je kažu nelojalna konkurencija, odnosno privredna društva i pojedinci koji rade na crno i tako obaraju cenu.

"Vi možete da idete sa većom cenom pa da na tu cenu dajete popuste, ali ni u tom slučaju ne možete ići ispod minimalne cene koja obezbeđuje zaradu od koje se mogu servisirati vozila i 'opstati u životu'. Oni koji sa cenom idu ispod minimalne svoje obaveze prema gradu i državi ne izmiruju i rade u takozvanoj sivoj zoni", kaže Veljko Stančić, član predsedništva Saveza taksi udruženja Subotice.

Privredna društva koja se bave i taksi-prevozom, tvrde u savezu zapošljavaju radnike bez ugovora i tako izbegavaju plaćanje poreza i doprinosa. Inspekcija kažu i u ovom slučaju na radi svoj posao.

"Jednom je u jednom privrednom društvu bila kontrola, ali ne verujem da su ikoga našli i da je pokrenut postupak. Mi smo u situaciji da uskoro i sami prestanemo da plaćamo doprinose i da takođe počnemo raditi na crno", ističe Mirko Vojnić Tunić, zamenik predsednika Saveza taksi udruženja Subotice.

Minimalnu cenu određuje grad, i upravo od nadležnih inspekcijskih službi u gradu Savez taksi udruženja Subotice očekuje adekvatnu reakciju.

Takođe od nadležnih u Lokalnoj samoupravi taksisti traže što hitnije donošenje nove Odluke o auto-taksi prevozu, koja će ispraviti propuste i stvoriti svakome jednake uslove za rad.

"Grad mora da svati da smo mi njegov deo i da mi ovde radimo i privređujemo. Ovako se Lokalna samouprava prema nama postavlja maćehinski iako redovno izmirujemo svoje obaveze. Ako to ne uradimo automatski nam oduzimaju vozila", napominje Stevo Šimić, predsednik Saveza taksi udruženja Subotice.

U znak protesta zbog sporog i neadekvatnog rešavanja problema auto-taksi prevoza u Subotici Savez taksi udruženja od 22. januara najavljuje protestne vožnje svaki dok se njihovi zahtevi na ispune.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SU: Taksisti zakazali protestnu vožnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2015

Subotički taksisti iz 15 taksi udruženja, okupljeni u okviru Saveza taksi udruženja grada Subotice, zakazali su za 22. januar protestnu vožnju kojom žele da skrenu pažnju na probleme sa kojima se suočavaju, rečeno je danas na konferenciji za novinare...Taksisti traže da lokalna samouprava donese...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.