Subotički šahisti obeležavaju osam decenija postojanja kluba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020, 11:46

Subotički šahisti obeležavaju osam decenija postojanja kluba

Subotički šahisti ove godine obeležavaju osam decenija postojanja svog kluba. Ambicija im je da jubilej obeleže titulom u nastupajućoj sezoni, zbog čega su se pojačali poznatim šahistima, a istovremeno rade i na otkrivanju novih talenata kroz školu šaha za najmlađe.

Ako je situacija oko Korona virusa uspela da otupi dečije moždane vijuge, jedan od načina da se one naoštre jeste šah. Dva puta nedeljno, na otvorenom, uz poštovanje distance i upotrebu maski i dezinfekcionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredstava, Subotička deca se druže, uče i usavršavaju ovu igru koju su zavoleli zahvaljujući starijima.

"Šah volim od malena, tamo od četvrte godine. Svaki dan sam igrao sa tatom i želim da ga naučim dobro i da tata ima čime da se ponosi", kaže Filip David Poljaković.

"Ja jako volim igre koje uključuju mozak i mnogo razmišljanja. I sviđa mi se ovde", smatra Livija Molnar.

"Volim da igram. Deda mi je ovde isto bio i trenirao i on me je on animiriao", ističe Nikola Išpanović.

Osim zanimacije za vijuge tokom raspusta, epidemije i svega što je ona donela, škola šaha prilika je i za pronalazak novih talenata.

"Ovde nije potrebno nikakvo predznanje. Svrha početne škole šaha je da deca nauče osnovna pravila i, naravno, osnovne šahovske principe", kaže trener u omladinskoj školi ŠK Spartak Oliver Pardić.

Što se seniora tiče, oni se pripremaju kao da će prvenstvo početi uskoro, a celokupna situacija, kao što je slučaj i u mnogim drugim oblastima, je i njihove table preselila na internet.

"Nama je želja i ambicija, s obzirom da se slavi veliki jubilej sportskog društva i kluba, da pokušamo da budemo prvi i sa tim ambicijama se pripremamo", naglašava sportski direktor ŠK Spartak Ivan Sedlak.

Da bi se to ostvarilo, potrebna su pojačanja, tako da je iz inostranstva angažovan nekadašnji evropski šampion Nisipeanu, a od domaćih takmičara za Spartak će nastupati velemajstor Aleksa Striković.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.