Subotički Malci-digitalci su mudrice na internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022, 10:01

Subotički "Malci-digitalci" su "mudrice" na internetu

U okviru projekta “Malci-digitalci”, učenici OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice bili su među najuspešnijima u Srbiji i osvojili kao nagradu dva laptopa. Uz pomoć svojih učiteljica, mališani su osmislili i napravili priveske koji im omogućavaju da koriste i QR kod.

Učenici prvog i drugog razreda OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici ne samo da su uspešno savladali čitanje i pisanje nego su već sad pravi mali novinari koji tako vešto koriste internet da izdaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << školski elektronski časopis “Mudrice” u kome podučavaju svoje vršnjake o prednostima, ali i opasnostima sa kojima mogu da se susretnu u “digitalnom svetu”.

„Internet je svetska računarska mreža. Povezuje računar, tablet, telefon i druge uređaje. Internet koristimo za učenje i pretraživanje“, kaže Marija Vukov, učenica OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice.

Njena školska drugarica Petra Bošnjak pokazala je da, takođe, mnogo toga zna o internetu.

„Na časovima „Digitalnog sveta“ učimo kako treba da se ponašamo na internetu. Učimo o bezbednosti, o opasnostima koje tu mogu da nas vrebaju, kako pravilno da koristimo elektronske podatke”, kaže učenica Petra Bošnjak.

Matej Huska kaže da ima dva “avatara”.

„Baš mi je zanimljivo da imam svoje “avatare”, a to je i veoma važno. Jer, svako dete treba da zna da, kada postavi svoju fotografiju na internet, ona tamo ostaje zauvek, čak i ako je kasnije izbrišemo. A neko bi mogao da to i zloupotrebi pa je bolje da, umesto toga, imamo svoje “avatare”, objašnjava učenik Matej Huska.

U okviru projekta “Malci-digitalci”, u kome su bili među najuspešnijima u Srbiji i osvojili kao nagradu dva laptopa, uz pomoć svojih učiteljica osmislili su i sami napravili i priveske koji im omogućavaju da koriste i QR kod.

„Koleginica i ja smo, zajedno sa decom, napravile privezak na kome se nalazi QR kod koji, nakon očitavanja, decu direktno vodi na stranicu naših malih novinara. Na njoj se nalazi sve ono što smo, u okviru ovog projekta, radile sa decom, a odnosi se na korišćenje, bezbednost, internet bonton…”, kaže Sanja Dulić, učiteljica u OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici i koautorka projekta “Malci-digitalci”.

Njena koleginica, učiteljica Slađana Marković Štetak, takođe je autor ovog projekta, a veoma je zadovoljna onim što su deca naučila i kakve su rezultate postigli.

„Projekat „Malci-digitalci“ podržan je od strane „Digitalne ekspedicije“- „Izazov za 2021. godinu“. Otvoren je za kreiranje digitalnih obrazovnih resursa u školama u Srbiji. Plasirali smo se među pet najboljih škola u Srbiji. Zbog toga smo i nagrađeni. Svi smo veoma srećni zbog toga i nastavljamo i dalje da radimo na ovom projektu”, kaže Slađana Marković Štetak, učiteljica u OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici i koautorka projekta “Malci-digitalci”.

“Mudrice” iz OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici nastavljaju da stiču nove veštine koje im omogućavaju da osvajaju znanja zahvaljujući prednostima koje pruža internet, ali i da podučavaju svoje vršnjake o opasnostima koje mogu sa njega da ih vrebaju, čime doprinose bezbednosti mališana u “digitalnom svetu”.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.