Izvor: Radio 021, 20.Jan.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotička sinagoga otvorena za posetioce

Nakon što je prošle godine svečano otvorena, subotička Sinagoga je dostupna posetiocima i turistima.

Biser evropskog graditeljstva, jedan od najlepših jevrejskih sakralnih objekata u svetu, posle 40 godina obnove, otvara se za javnost, javlja RTS.

"Zadovoljni smo zbog toga što Jevrejska zajednica Subotice napokon ima svoj sakralni objekat onako kako ga je sagradila 1903. godine", kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Osim što služi za verske obrede, jevrejski hram biće domaćin kongresa i vrhunskih umetničkih dešavanja.

"Pored toga što će zadovoljiti kulturne potrebe naših sugrađana i posetilaca iz zemlje i inostranstva, događaji će biti dostojni Sinagoge kao duhovnog i sakralnog objekta", navodi Tivadar Bunford, predsednik Fondacije "Subotička sinagoga".

Mađarska vlada koja je u prethodnih nekoliko godina obezbedila ključnu podršku za završetak rekonstrukcije Sinagoge, doniraće ove godine još 170.000 evra.

"Na predlog mađarskih stručnjaka, oni su odlučili da bude i potpuna rekonstrukcija orgulja u Sinagogi, jer su u lošem stanju. Počela je obnova i ove godine i to će biti urađeno", kaže Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Subotička sinagoga biće otvorena za posetioce i turiste od utorka do petka, od 10 do 18 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 14 časova.



Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.