Subotička sinagoga nominovana za Sedam najugroženijih

Izvor: Beta, 06.Mar.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotička sinagoga nominovana za Sedam najugroženijih

BEOGRAD, 6. marta 2014. (Beta) - Sinagoga u Subotici uvrštena je u uži izbor za program "Sedam najugroženijih" koji realizuju Evropska organizacija za baštinu "Evropa Nostra" sa sedištem u Hagu i Institut Evropske investiocine banke sa sedištem u Luksemburgu.

U širem izboru je 11 kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta, medju kojima su i sredonjovekovni manastir Bardzrakaš u Jermeniji, scenska oprema Burla pozorišta u Antverpenu (Belgija), svetilište u regiji Niškova Niva >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u Bugarskoj, istorijske četvrti Kastorije u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji.

Za program "Sedam najugroženijih" su nominovani i rimsko nalazište Konjuh u Makedoniji, Pako de Vilar de Presides i Kariljoni Mafra nacionalne palate u Portugalu, drvene crkve u južnoj Transilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Rusiji.

Konačna lista od sedam najugroženijih spomenika biće objavljena 5. maja tokom Evropskog kongresa baštine u Beču, saopšteno je iz organizacije "Evropa Nostra Srbija".

Lokalitete su odabrali stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije i finansija.

Sinagoga u Subotici sagradjena je početkom prošlog veka u stilu secesije. Ukrasi na ovom verskom objektu izradjeni su prema madjarskim narodnim motivima. Kulturnim spomenikom proglašena je 1974. godine, a 1990. označena je za spomenik velike kulturne važnosti.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Subotička sinagoga nominovana za "Sedam najugroženijih"

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2014

Sinagoga u Subotici uvrštena je u uži izbor za program "Sedam najugroženijih" koji realizuju Evropska organizacija za baštinu "Evropa Nostra" sa sedištem u Hagu i Institut Evropske investiocine banke sa sedištem u Luksemburgu...U širem izboru je 11 kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.