Subotička bolnica dobila savremenu magnetnu rezonancu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotička bolnica dobila savremenu magnetnu rezonancu

SUBOTICA -

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri pustili su danas u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu u Opštoj bolnici u Subotici.

Na ovaj način, subotička bolnica, koja je osnovana je 1841. godine i predstavlja jednu od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, postala je treća zdravstvena ustanova u Vojvodini koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poseduje taj savremeni uređaj.

Dulić je istakao da će subotičko zdravstvo nastaviti da se razvija, jer "zaslužuje mnogo toga i u drugim oblastima".

"Naša borba je sada fokusirana na to da Subotica dobije i angeo-salu. Počeli smo da radimo na izgradnji infrastrukture, a vrlo brzo očekujem da ćemo obezbediti i potrebna sredstva", rekao je Dulić, i najavio da će za nekoliko nedelja biti završena i rekonstrukcija odeljenja reanimacije u subotičkoj bolnici.

Čengeri je rekao da je instalacijom magnetne rezonance tehnološka opremljenost subotičke bolnice podignuta na znatno viši nivo i podsetio da je u protekle četiri godine u novu opremu sekretarijat investirao oko 200 miliona dinara.

"Ovim smo omogućili građanima Subotice da više ne moraju putovati u Sremsku Kamenicu na preglede", naglasio je dr Čengeri.

Direktor Opšte bolnice Goran Bićanin je istakao da ova ustanova postaje "jedan od strateških partnera" Instituta za onkologiju iz Sremske Kamenice.

"Uvođenjem uređaja kao što je magnetna rezonanca doprinosimo lakšoj dijagnostici svim građanima Severno-bačkog okruga", rekao je dr Bićanin.

Zahvaljujući u ime građana Subotice, gradonačelnik Saša Vučinić je kazao da je lokalna samouprava "svesno izlazila" iz sektora svojih ingerencija i pomagala bolnici sa uverenjem da time čini veliku uslugu građanima Subotice.

"Razvijali smo i obnavljali infrastrukturu, kroz saradnju sa ministarstvima i pokrajinskim sekretarijatima činili smo napore da zgradu bolnice dovedemo u stanje kakvo zaslužuje, a kroz saradnju sa Institutom iz Sremske Kamenice omogućili smo da ta zgrada i iznutra dobije novi i moderan dijagnostički sadržaj", rekao je Vučinić.

On je podsetio da je lokalna samouprava finansirala rekonstrukciju vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže u krugu bolnice, a da je u toku i rekonstrukcija saobraćajnica ispred ulaza u bolnički krug.

Magnetna rezonanca stigla je iz Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, a njena demontaža, transport i instalacija urađena je pod kontrolom stručnjaka nemačkog "Simensa", proizvođača magnetne rezonance.

U ovaj posao, kao i u opremanje prostorija i prateće infrastrukture Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo uložio je 20 miliona dinara.

Pored magnetne rezonance, u Opštoj bolnici Subotica danas je u rad pušten i tkivni procesor, tek četvrti takve vrste u Srbiji. Njegova funkcija je analiza tkiva prilikom operacija, a njegovim korišćenjem smanjuje se vreme potrebno za dobijanje rezultata analize sa četiri na jedan dan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.