Subotička biskupija:Ostaju liturgije na hrvatskom i mađarskom, neće biti na bunjevačkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 11:19

Subotička biskupija:Ostaju liturgije na hrvatskom i mađarskom, neće biti na bunjevačkom

Nakon što je gradski parlament Subotice odlučio da bunjevački jezik prizna kao službeni, ekonom Subotičke biskupije Mirko Štefković saopštio je da se on neće koristiti na liturgijama u crkvama na području subotičke biskupije, prenosi Tanjug.

U Katoličkoj crkvi će se, kaže, i dalje koristiti isključivo hrvatski, odnosno mađarski jezik.

Štefović je podsetio da "to nije nova tema, jer je i pre nekoliko godina bilo zahteva da se bunjevačka ikavica uvrsti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u službene liturgijske jezike".

Subotička biskupija deo je Beogradske crkvene pokrajine, a od prošle godine vodi je biskup Slavko Večerin.

Ona okuplja najveći deo katolika u Srbiji - oko 290.000 od 357.000, koliko ih zvanično živi u našoj zemlji.

Odluku da bunjevački jezik prizna kao službeni, subotički parlament je doneo juče jednoglasno, s tim da su odbornici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova bojkotovao sednicu.

Tim povodom juče se oglasio i ambasador Hrvatske u Srbiji Hido Biščević, koji je ocenio da ova odluka ima političku pozadinu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.