Subotička Hercegovina obeležila prvu deceniju postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2023, 22:48

Subotička "Hercegovina" obeležila prvu deceniju postojanja

Zavičajno udruženje "Hercegovina" iz Subotice svečano je obeležilo deceniju postojanja. Tim povodom je održano Hercegovačko veče, na kojem su pored gostiju iz Srbije prisustvovali i brojni gosti iz starog zavičaja, Hercegovine.

Pored očuvanja običaja i tradicije svoga kraja, Hercegovci okupljeni u zavičajnom udruženju u Subotici su u proteklih deset godina realizovali brojne humanitarne akcije, a pomoć su pružali ne samo u Subotici i brojnim drugim mestima u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već i u Hercegovini.

"Mi smo u proteklih deset godina pomagali našeg starom zavičaju, Hercegovini. Slali smo pomoć kada god je to bilo potrebno. Takođe, naše udruženje je pomagalo i socijalno ugroženim članovima naše lokalne zajednice u Subotici, bez obzira da li su Hercegovci ili nisu", objašnjava Dragoslav Andrić, predsednik Zavičajnog udruženja "Hercegovina".

Važan segment hercegovačkog folklora predstavljaju gusle. Taj instrument se u okviru zavičajnog udruženja neguje sa posebnom pažnjom, pa tako pored škole gusala u Subotici od nedavno postoji i Guslarsko društvo "Hajduk Veljko".

"Ja često volim u našem guslarskom svetu da kažem da je Subotica najsevernija tačka Srbije, a ima gusle toliko zastupljene i toliko su prihvaćene u ovom gradu, punom tradicije, ljubavi i mislim da je to nešto što je svima nama na pohvalu. Meni lično puno to znači i mislim da ćemo to zaista pretvoriti u jednu tradiciju", ističe Ljubomir Ljubo Pavlović, predsednik subotičkog Guslarskog društva "Hajduk Veljko".

Obeležavanju decenije postojanja Zavičajnog udruženja "Hercegovina" prisustvovali su brojni gosti iz javnog i političkog života, kako Srbije tako i Hercegovine.

"Par puta sam bio u Beogradu na hercegovačkoj večeri, ali ovo je zaista jedan impozantan skup. Ono što veže nas Hercegovce jeste da smo svi prilično uspešni u onome sa čime se bavimo. Ja sam rođen u Sarajevu, ali svi kažu da si odatle odakle su ti roditelji, pa vi saberite jedan i jedan. Roditelji su iz Hercegovine i ja sebe smatram Hercegovcem", kaže Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

"Te veze, izvornih Hercegovaca i onih koji su poreklom Hercegovci, doprinose boljoj kulturnoj saradnji, privrednoj saradnji, itd. Svakako jedna lepa praksa, koju, čini mi se, neki drugi nemaju, a Hercegovci to na jedan impozantan način obeležavaju sve ove godine", kaže Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići iz Republika Srpska.

Zavičajno udruženje "Hercegovina" broji oko 400 članova, ali kako ističu u samom udruženju, broj Hercegovaca u Subotici je mnogo veći.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.