Subotičani u finalu Microsoft Imagine Cup 2012

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotičani u finalu Microsoft Imagine Cup 2012

SUBOTICA -

Četiri studenta iz Subotice učestvuju na svetskom finalu takmičenja Majkrosoft imedžin kap 2012 (Microsoft Imagine Cup), koje počinje u Sidneju, dok se proglašenje pobednika očekuje u utorak, 10 jula, saopšteno je iz ogranka ove kompanije u Srbiji.

Oni će sa 350 studenata iz više od 70 zemalja odmeriti snage na desetom, jubilarnom finalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u tehnologijama, Majkrosoft imedžin kap.

Članovi ekipe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kečkejk iz Subotice predstavljaće našu zemlju u Sidneju sa projektom DRAC koji za cilj ima poboljšanje položaja slepih i slabovidih osoba.

Projekat

Henrik Labadi, Ištvan Balog, Ernestina Zuban i Kornel Kovač su zajedno sa svojim mentorom mr. Zlatkom Čovićem trijumfovali sa ovim projektom u finalu državnog takmičenja koje je održano krajem aprila u Novom Sadu.

Projekat studenata Visoke škole strukovnih studije iz Subotice omogućuje osobama sa invaliditetom da se uz pomoć senzora razvijenim na "vindouz fon" (Windows phone) daleko bolje kreću u prostoru nego pomoću klasičnog štapa, oslanjajući se na zvuke različite frekvencije koje ovaj uređaj emituje.

Uređaj koji liči na baterijsku lampu sadrži osetljiv sensor i kablom je povezan sa telefonom. Ovaj projekat ne zahteva nikakvu doradu i može se odmah primeniti u praksi.

Imedžin kap predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje Majkrosoft organizuje od 2003. i koje u početnoj fazi okuplja više od milion studenata širom sveta.

"Odgovarajući na temu takmičenja "Zamisli svet u kojem tehnologija rešava najteže probleme", studenti su ove godine nastojali da pomoću tehnologije reše neke od realnih životnih teškoća, kao što su borba protiv opakih bolesti, podizanje kvaliteta obrazovanja, održivost čovekove okoline, smanjenje smrtnosti dece i drugi veliki društveni problemi", saopšteno je iz Majkrosofta.

Nagrade

Kako se navodi, naši studenti su u prethodnih devet godina osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima a najbolji rezultat do sada ostvaren je 2010. godine, kada je ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina osvojila titulu vicešampiona sveta u kategoriji "dizajn softvera".

Finale imedžin kap takmičenja održava se od 6. do 10 jula u Sidneju u Australiji. Studenti će tokom ove petodnevne manifestacije prisustvovati i brojnim prezentacijama novih tehnologija koje je razvila kompanija Majkrosoft.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti iz Srbije na takmičenju u novim tehnologijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2012

Četiri studenta iz Subotice učestvuju na svetskom finalu takmičenja Majkrosoft imedžin kap 2012 (Microsoft Imagine Cup), koje danas počinje u Sidneju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Studenti iz Srbije na takmičenju u novim tehnologijama

Izvor: StudentskiRadio.com, 07.Jul.2012, 13:05

Četiri studenta iz Subotice učestvuju na svetskom finalu takmičenja "Microsoft Imagine Cup 2012", koje danas počinje u Sidneju. Oni će sa 350 studenata iz više od 70 zemalja odmeriti snage na desetom, jubilarnom finalu najvećeg svetskog studentskog takmičenja u tehnologijama.

Nastavak na StudentskiRadio.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.