Subotičani protiv kuća za migrantske porodice

Izvor: RTS, 13.Maj.2017, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotičani protiv kuća za migrantske porodice

Najava izgradnje šest kuća u Subotici za migrantske porodice izazvala je polemiku u gradu na severu Bačke. Nov smeštajni kapacitet za migrante finansira Kraljevina Norveška, projekat je odobrila Vlada Srbije, ali pojedine subotičke stranke ga osporavaju.
Na livadi pored Doma za negu Gerontološkog centra u Subotici treba da se gradi šest smeštajnih jedinica za privremeni boravak migrantskih porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa decom. Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara pozvala je građane da se izjasne protiv izgradnje, a peticiju je potpisalo gotovo 3.800 građana.

"To, da bi se iz sredstava Kraljevine Norveške migrantima podigle kuće za pola ulice ne donosi ništa za budućnost Srbije i Subotice. Naše ulice, kuće i budućnost nisu na prodaju, ne želimo da trgujemo svojom bezbednošću i budućnošću", saopštio je SVM.
Iako su žestoki politički protivnici, sa ovim stavom složili su se i u Pokretu za građansku Suboticu koji predvodi bivši gradonačelnik Jene Maglai.
"Smatramo da nema potrebe da se dalje proširuju kapaciteti za prihvat migranata u Subotici. Ovo što trenutno postoji, a  to je između 100 i 200 migranata, je sasvim primereno", rekao je Maglai.  
Lokalna organizacija Dveri traži raspisivanje referenduma, a predsednik Skupštine grada potvrdio je za RTS mogućnost da se o izgradnji migrantskih stanova raspravlja na sledećem zasedanju lokalne skupštine. S druge strane, zaduženi za projekat smatraju da je on na dobrobit lokalne zajednice.
"Niti kao što neko kaže skupljamo migrante, niti ih naseljavamo. To je još jedan od objekata koji će ostati u ovom gradu kao što je ambulanta u Kumičićevoj, kao što će biti ambulanta na Prozivci", kaže Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva rada.
"Ono što je benefot za Suboticu, posebno za Gerontološki centar jeste to što su to stabilni objekti od čvrste gradnje koji će kasnije ostati na raspolaganje Gerontološkom centru", kaže Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra.
Na novi zahtev Saveza vojvođanskih Mađara, da se i postojeći prihvatni centar za migrante zatvori, odgovara ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. 
"Država je ta koja odlučuje, država će odlučiti da li da otvori i zatvori u skladu sa najboljim interesima lokalnog stanovništva, ali i čitave Republike Srbije", rekao je Vulin.
Bez obzira na poslednje incidente zbog najjave izgradnje privremenih objekata za azilante, prema nekim istraživanjima, Subotičani imaju visok prag tolerancije prema migrantima.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.