Subotičani masovno protiv pogrebnog monopola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotičani masovno protiv pogrebnog monopola

Više od 15.000 Subotičana zatražilo je da se promeni gradska odluka po kojoj pokojnike u tom gradu ima pravo da sahranjuje samo gradsko javno preduzeće. Subotičani su peticijom masovno podržali zahtev da se mogućnost obavljanja tog posla dozvoli i privatnicima koji, po aktuelnoj odluci, pokojnike mogu samo da – prevoze.

Predstavnici subotičkih privatnih pogrebnih preduzeća predali su danas predsedniku Skupštine grada Subotica Tivadaru Bunfordu Građansku inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima grada Subotice.

Inicijativu je svojim potpisom podržalo 15.100 građana Subotice upisanih u birački spisak, što je više nego dovoljno da pokrene procedura stavljanja inicijative na dnevni red Skupštine, koja ima rok od 60 dana da se o njoj izjasni.

Kako je saopšteno nakon sastanka, vlasnik privatnog pogrebnog preduzeća "Funero" Jožef Miškolci je naglasio da veruje da će ova inicijativa uskoro biti prihvaćena i stavljena na dnevni red Skupštine grada, kao i da će se otkloniti regulative koje ne odgovaraju građanima Subotice.

Predsednik Skupštine Tivadar Bunford je podsetio da su privatna pogrebna preduzeća iz Subotice pružanjem uslugа ceremonijala sahrane doprinela da se one obavljaju na dostojanstven način, i dodao da će Građansku inicijativu dostaviti nadležnoj stručnoj službi.

"Građanskom inicijativom za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima grada Subotice će se postupati u skladu sa aktuelnim zakonima Republike Srbije, imajući u vidu da je sahranjivanje komunalna delatnost od opšteg interesa za sve građane Subotice", rekao je Bunford.

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu "protiv pogrebnog monopola" pokrenuto je nakon što je Skupština grada Subotica u martu ove godine usvojila novu Odluku o sahranjivanju i grobljima, a nakon što je Ustavni sud pojedine odredbe ranije odluke proglasio nezakonitim.

Prema usvojenoj odluci, sve delatnosti u vezi sahranjivanja i održavanja grobalja obavljaće Javno komunalno preduzeće "Pogrebno", dok će poslove prevoza posmrtnih ostataka moći da obavljaju i privatna preduzeća.

Ustavni sud Republike Srbije ocenio je kao nezakonite pojedine odredbe Odluke o uređenju i održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji Subotice, koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća.

Kako je navedeno u odluci suda, na osnovu podnete inicijatije za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

Takođe se navodi da Skupština grada Subotice spornu odluku, koja je doneta 1998. godine, nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima iz 2012. godine, iako je imala prelazni period od šest meseci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.