Subotica namenila 2,7 miliona za osnaživanje Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica namenila 2,7 miliona za osnaživanje Roma

Subotica je ove godine namenila 2,7 miliona dinara za projekte čiji je cilj inkluzija i osnaživanje romske zajednice. Među prioritetima su školovanje, zapošljavanje te poboljšanje higijene i uslova stanovanja u romskim naseljima u gradu i u selu Čantavir.

Povodom Svetskog dana Roma, na Gradskoj kući u Subotici podignuta je zastava ove zajednice, njena delegacija je imala prijem kod gradonačelnika Bogdana Labana, a održan je i Okrugli sto na kome je zaključeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su uključivanje dece u rad Predškolske ustanove “Naša Radost” i uvođenje vodovodne mreže u Mesnoj zajednici “Peščara” te smanjenje siromaštva i nezaposlenosti u romskom naselju u selu Čantavir prioriteti u inkluziji i osnaživanju romske zajednice u Subotici.

“Romi u Čantaviru su među najsiromašnijima. Imaju veoma malo kvalifikovane radne snage, ali ono što je veoma pozitivno za njih je da su veoma aktivni u sezonskim radovima u poljoprivredi. Sada su se izjasnili da bi želeli da rade tokom cele godine. Zamolili su nas da ih podržimo u nastojanju da u toku jeseni i zime budu angažovani na poslovima u hladnjači”, izjavio je Stevan Nikolić, koordinator za inkluziji Roma Grada Subotice.

Subotica prednjači u sprovođenju mera za poboljšanje položaja Roma.

“U budžetu Grada Subotice za 2019. godinu opredelili smo ukupno 2,7 miliona dinara. Od tog iznosa, oko 300.000 dinara namenjeno je za sprovođenje mera prevencije napuštanja školovanja, za sprovođenje ROMACTED programa 400.000 dinara, a dva miliona dinara za unapređenje uslova stanovanja u romskom naselju u Čantaviru”, izjavio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

U saradnji sa Savetom Evrope i Koordinacionim telom Vlade Srbije, projekat ROMACTED sprovodi se u 11 opština u Srbiji, među kojima je i Subotica.

“Samim osnivanjem Koordinacionog tela na čijem čelu je potpredsednica Vlade, što je jedinstven slučaj u regionu, Vlada Republike Srbije pokazala je jasnu opredeljenost da inkluzija Roma nije pitanje kojim se bavi deklarativno samo na Svetski dan Roma već da imamo ozbiljan i veliki napredak u oblasti obrazovanja i stanovanja. Mislim da time možemo da se ponosimo”, istakao je dr Nenad Ivanišević iz Koordinacionog tela za inkluziju Roma Vlade Republike Srbije.

Pored poboljšanja uslova života u gradskim i prigradskim romskim naseljima, pokrenuta je i inicijativa da se porodicama koje se generacijama bave romskom muzikom posveti “Klub muzičara” i osnuje festival koji će nositi ime Perice Jovanovića, a u čast romskih muzičara biće priređena i izložba fotografija kako bi dobili zasluženo mesto među muzičarima Subotice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.