Subotica jedan od najznačajnijih centara kolekcionarstva u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 11:40

Subotica jedan od najznačajnijih centara kolekcionarstva u Srbiji

Subotica je pored Beograda jedan od najznačajnijih centara kolekcionarstva u našoj zemlji. Društvo kolekcionara u tom gradu obeležilo je nedavno pola veka postojanja, a sajmovi koji se nekoliko puta godišnje organizuju u gradu na severu Vojvodine privlače veliki broj posetilaca.

Sedamdeset izlagača na 110 stolova i preko 300 posetilaca. To je kratko u brojkama rezime 84. susreta kolekcionara i sajma antikviteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je nedavno održan u Subotici. Radi se o međunarodnoj manifestaciji na kojoj pored domaćih kolekcionara svoje predmete već tradicionalno izlažu i gosti iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Crne Gore.

Dugovečnost sajma, ali i činjenica da Društvo kolekcionara Subotice postoji već više od pola veka, dovodi do logičnog pitanja. Šta je tajna Subotice, kada je kolekcionarstvo u pitanju?

„Pre svega, Subotica je bio bogat grad. Tu ima dosta predmeta. Zadnjih 200 godina što je ostalo u bogatim građanskim kućama, to se sakuplja. Znači umetnički predmeti, numizmatika, filatelija, razglednice, istorijski predmeti, sitna štampa. Dakle bogat grad, i uopšte severna Bačka je bila bogata predmetima i zbog toga je i bilo dosta kolekcionara. U monografiji koju smo izdali povodom 50 godina postojanja Društva kolekcionara Subotice, ja sam napravio jedan osvrt na sve jače kolekcionare koji su živeli u Subotici. I dan danas ima dobrih kolekcija i na neki način mi stvaramo jednu mogućnost da se te kolekcije jednom nađu u nekoj javnoj zbirci u Gradskoj biblioteci, Gradskom muzeju ili Istorijskom arhivu”, objašnjava Silvester Gerlovič, predsednik Društva kolekcionara Subotice.

Ono što Društvu kolekcionara Subotice ne ide na ruku jeste činjenica da mladi danas sebe više vide u nekom virtuelnom svetu, a manje u svetu materijalnih stvari, odnosno starih i umetničkih predmeta. Naš sagovornik je ipak optimista.

„Ja se nadam da će taj materijalizovani predmet, koji čini predmet kolekcionarstva, ponovo biti interesantan. Nadam se da će barem ostati umetnički predmeti, umetnička dela i da će biti još dosta sakupljača. Nadam se takođe da ćemo i mi imati dosta predmeta da iznesemo na naše sajmove, jer na kraju krajeva moram reći da je sajam, koji organizuje Društvo kolekcionara Subotice, sada već nezaobilazna destinacija na paleti turističke ponude Grada Subotice”, dodaje Gerlovič.

Susret kolekcionara i sajam antikviteta pored samih kolekcionara posećuje dakle i veliki broj građana. Oni uglavnom traže određene ukrasne predmete za svoje domove, a što se tiče vrednosti samih predmeta, oni se, kako je objasnio naš sagovornik, kreću od 10 dinara do nekoliko hiljada evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.