Izvor: Magyar Szó, 22.Jul.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica i zaštita spomenika

Iako je još pod izradom, kako smo saznali od direktora, i tek pilot-verzija, ipak je zastrašujuća nova web-stranica subotičkog Medjuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji posetioce dočekuje isključivo ćiriličnim pismom i lošim mađarskim prevodom. Sajt sadrži veoma malo sadržaja, ali „bode oči“ natpis koji stoji uz mađarski naziv zavoda, i gde piše da se radi o gradu Szabatka (nepravilan prepis mađarskog imena Szabadka).

Potražili smo direktora Zavoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Aleksandra Tonkovića, koji je izjavio da ne zna ništa o tome da je bilo šta loše napisano na sajtu, koji je i inače pilot-verzija i naravno, bilo bi u redu da sajt jedne ustanove bude višejezičan. Dodao je da zavod nema para za angažovanje spoljašnje firme koja bi izradila sajt, i da su ovaj posao uradili sa svojim saradnikom.

Saradnik zavoda zadužen za izradu sajta, Dejan Vranić, je izjavio da je u toku izrada novog natpisa u kojem će i ime grada na mađarskom biti navedeno po pravopisu mađarskog jezika, jer su grešku i drugi primetili i ukazali na nju. Čim bude spremna srpska verzija, zvanični prevodioc lokalne samouprave će tekst prevesti na mađarski jezik, a nakon toga će biti pripremljena i engleska verzija.

Turista koji dođe u Suboticu i želi da poseti neku od znamenitosti grada, među koje spadaju spomenici kulture, može da pronađe ovaj sajt i s pravom može očekivati da na njemu dobije informacije i na mađarskom i na engleskom jeziku. A ukoliko se radi o probnoj verziji portala, to bi se trebalo naznačiti posetiocima.

Naravno, moje namere nisu loše kada ukazujem na ovako velike nedostatke, samo ne želim da se brukamo na ovaj način.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.