Subotica donira 500 paketa školskog pribora na srpskom jeziku za Vukovar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 15:54

Subotica donira 500 paketa školskog pribora na srpskom jeziku za Vukovar

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se danas sa predsednikom Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđanom Jeremićem u Gradskoj kući i istakao da su jezik i pismo, uz očuvanje kulture, tradicije i vere, elementarni preduslovi za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda, za decu koja se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Hrvatskoj.

Laban je podsetio da Sporazum o saradnji Subotice i Zajedničkog veća opština (ZVO) iz Vukovara potpisan u februaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2020. godine, predstavlja vid podrške tog grada aktivnostima ZVO u oblastima obrazovanja, kulture, vere, medija, informisanja, sporta, ljudskih prava i privrede.

On je dodao da se cilj Sporazuma ogleda u dugoročnoj prijateljskoj saradnji ZVO i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i da subotička lokalna samouprava danas realizuje upravo jednu od njih.

"Za srpske nacionalne interese i unapređenje položaja svih Srba koji žive van granica naše zemlje - kako bi u punom kapacitetu mogli da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i jačaju institucije - kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, snažno se bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić pružajući podršku i pomoć svojim sunarodnicima koji žive van matične države", naglasio je Laban.

On je dodao da i lokalna samouprava nastavlja tu njegovu borbu i želi da pokažemo da pored države, i lokalne samouprave iz matične zemlje brinu o Srbima sa druge strane granice.

"Verujem da će ova praksa da se nastavi i u narednom periodu jer imamo razumevanja i volje za saradnjom sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj", naglasio je Laban, i najavio pomoć od 500 paketa namenjenih deci koja se školuju na srpskom jeziku.

Uz izražavanje zadovoljstva što je, kako je rekao, imao čast da se sastane sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, osvedočenim prijateljem Srba koji žive izvan granica Republike Srbije, Jeremić je rekao da je poznato koliko je teško očuvati svoj nacionalni identitet ukoliko živite izvan granica svoje matične zemlje, a koliko je to posebno teško Srbima koji žive u Hrvatskoj.

"Zajedničko veće Srba, koje zatupa interese Srba koji žive na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije potpisalo je Sporazum o saradnji sa gradom Suboticom i danas smo u prilici da učinimo prvi korak u smislu saradnje za nas značajnog poduhvata - donacije 500 paketa školskog pribora za učenike sa prostora istočne Hrvatske koji nastavu slušaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu", kazao je Jeremić.

On je dodao da Srbi na istoku Hrvatske predstavljaju jednu homogenu sredinu koja je još uvek u stanju da očuva svoj nacionalni identitet.

"Na tom putu koji je težak, složen i kompleksan potrebna nam je, naravno, pomoć matične države. U gradu Subotici našli smo i partnera i saveznika na tom putu", rekao je Jeremić, saopšteno je izgradkse uprave Subotice.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.