Subotica: Višečasovna javna rasprava o uvođenju bunjevačkog kao službenog jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 14:33

Subotica: Višečasovna javna rasprava o uvođenju bunjevačkog kao službenog jezika

Nakon višečasovne javne rasprave stavovi Hrvata i Bunjevaca u Subotici o uvođenju bunjevačkog kao službenog jezika ostaju nepomirljivi i dijametralni. Takođe, i stav lokalne samouprave ostaje nepromenjen, tako da je izvesno da će u bliskoj budućnosti bunjevački, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog, postati četvrti jezik u službenoj upotrebi u Subotici.

Tokom trajanja javne rasprave o izmenama Statuta Grada Subotica lokalnoj skupštini podneto je osamdeset osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavki za ili protiv predloga da bunjevački postane jezik u službenoj upotrebi. Na sastanku je prisustvovalo više od osamdeset zainteresovanih, a govorilo je njih više od dvadeset. Rasprava je protekla u demokratskoj atmosferi, ali približavanja stavova nije bilo.

„Postoji govor. Postoji dijalekt. Novoštokavska ikavica je deo i hrvatskog jezičkog koripusa. Od ranije do danas. Ono što postoji kao govorni čin, kao govorna činjenica kod određenog broja ljudi ne znači da on može biti i jezik u socio-lingvističkom smislu. Možemo imenovati sve svime, ali to ne znači da nešto postoji“, stav je predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

„Mi smo, jednostavno, standarizovali svoj jezik, ne želeći bilo kome šta drugo da uzimamo, ali svakako da čuvamo ono što je naše. Žao mi je što to nailazi na ovakve rasprave, ali sa druge strane, mi ne možemo odustati ni od sebe ni od svog jezika da bi drugi bili zadovoljni, to ne rade ni drugi. Ovo nije nikakav presedan u Republici Srbiji, to se dešavalo i dešava u drugim opštinama, samo se ovde kod nas pravi, rekla bih tako, jedna predstava“, stava je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.

Nepromenjen je ostao i stav lokalne samouprave.

„Cilj je bio da se bunjevačka nacionalna manjina uvede u jedan jednak položaj kao i druge značajnije manjine ovde u Subotici, da se na osnovu onoga što su oni postigli kroz standardizaciju svog jezika u proteklih dvadeset godina i kroz druge njihove napore u okviru Nacionalnog saveta prosto omogući. Da se faktičko stanje, da u Subotici po popisu još iz dve hiljade jedanaeste imamo skoro sedam hiljada govornika bunjevačkog jezika, da i zvanično omogućimo tim govornicima da se obraćaju gradu Subotici i da imaju mogućnost da koriste svoj jezik i u opštenju sa gradskim institucijama“- pojasnio je šef kabineta gradonačelnika Subotice Sava Stambolić.

Nakon javne rasprave biće sačinjen izveštaj o njenim rezultatima i zajedno sa predlogom izmena Statuta biti poslat Skupštini grada koja će dati konačnu reč o uvođenju bunjevačkog kao službenog jezika u Subotici.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.