Subotica: Uskoro bez vozila u pešačkoj zoni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2018, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Uskoro bez vozila u pešačkoj zoni

Izgleda da će "odzvoniti" vozilima na subotičkom Korzou.

Iako se radi o pešačkoj zoni, vozila se nesmetano kreću centralnom subotičkom pešačkom zonom, a kako bi se ova pojava dovela u redu subotička lokalna samouprava obezbedila je dva miliona dinara za postavljanje barijera koje će vremenski i fizički ograničiti mogućnost snabdevanja i dostave.

Iako su postavljeni znaci, doduše izlepljeni raznim nalepnicama, da je saobraćaj zabranjen i da se radi o pešačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zoni, vozila na subotičkom Korzou su svakodnevna pojava.

Nekadašnja Robna kuća Beograd ponovo je stavljena u funkciju, a na gradskom šetalištu je i veliki broj banaka i prodavnica, tako da se vozila koja ih snabdevaju mogu se videti ovde u raznim delovima dana, što ometa pešake, koji smatraju da njihov saobraćaj treba biti ograničen.

Iz ovih razloga, subotička lokalna samouprava planira postavljanje barijera, stubova koji će se elektronski podizati i spuštati kako bi propustili vozila sa dozvolom, ali u periodu koji je rezervisan za snabdevanje – od 6 do 10 ujutro, kada je i pešaka najmanje.

"Nismo mogli nikako da iskontrolišemo manja teretna vozila sa kolikom tonažom ulaze. U slučaju pretovara ili slično vrši se uticaj takav na kolovoznu konstrukciju, te ona slabi. Imali smo pre godinu i po – dve dana čak da je na jednom mestu Korzo i propao. Da bi smo to predupredili, novom odlukom je predviđeno da vozilo koje može da uđe u pešaku zonu jeste motorno vozilo najveće dozvoljene ukupne mase tri i po tone"- kaže izvršilac u Sekretarijatu za energetiku, saobraćaj i zaštitu životne sredine Petar Pantelinac.

Ono što ovi stubovi neće moći da ograniče su biciklisti. Iako je i vožnja dvotočkaša pešakom zonom zabranjena, ni oni nisu retkost, jer je ipak bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u gradu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.