Subotica: Trećina radnika na privremenom odsustvu, poslodavci se trude da zadrže radna mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2020, 08:56

Subotica: Trećina radnika na privremenom odsustvu, poslodavci se trude da zadrže radna mesta

Početkom aprila kompanija Infostud u Subotici sprovela je istraživanje o tome kako je pandemija virusa korona uticala na tržište rada, a rezultati su pokazali da 70 odsto onih koji su u radnom odnosu i dalje obavlja svoj posao, dok je 30 odsto radnika moralo da ode na godišnji odmor, plaćeno ili neplaćeno odsustvo ili bolovanje.

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 4.300 radno sposobnih ispitanika i više od 500 privrednih subjekata, pokazuje da njih oko 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odsto strahuje za svoje radno mesto, a četvrtina je rekla da su im plate smanjene, dok je u ovom periodu njih oko 12 odsto ostalo bez posla.

Iz Udruženja poslodavaca Subotice tvrde da je u proteklom periodu najvažniji cilj bio da se očuvaju radna mesta. Kažu da su prihvatili predlog Vlade Srbije da se radnici ne otpuštaju i da su se trudili da ih zadrže.

Predsednik Udruženja poslodavaca Subotice Milan Jerinkić stava je da su mere Vlade dobre i poručuje da bi u narednom periodu i privrednici i građani trebalo da se okrenu kupovini domaćih proizvoda, kako bi pomogli održavanju privrede.

"Moramo se svi orijentisati da kupujemo jedni od drugih, da pomažemo jedni drugima i da taj novac koji cirkuliše, ostane tu da svi mogu da funkcionišu", ističe Jerinkić.

Bojana Ćirić iz Infostuda objašnjava da su kandidati koji su se izjasnili da su ostali bez posla, kao glavne razloge naveli privremeno zatvaranje firmi, smanjen obim posla, smanjenje troškova...

"Neke firme su se trajno zatvorile, ali njih je najmanje", navodi Ćirićeva.

Rezultati govore da su najviše pogođeni turizam, ugostiteljstvo, trgovina koja se ne odnosi na osnovne životne namirnice i transport ljudi, kaže ona i dodaje da je najviše ljudi koji su ostali bez posla upravo iz tih oblasti.

Ćirićeva ukazuje na podatak da je na osnovu oglasa koji su objavljeni na sajtu Poslovi Infostud, u ovom periodu primetna tražnja za vozačima i dostavljačima.

Iako je sektor ugostiteljstva jedan od najpogođenijih trenutnom situacijom, neki su uspeli da zadrže radnike. U kafe restoranu "Renaišance" konobari su preraspoređeni na rad u kuhinji, plate nisu smanjene i niko nije dobio otkaz, poručuje vlasnik Bojan Margetić.

"Obećao sam osoblju da niko neće dobiti otkaz, imaće svi kompletne plate kao što su i do sad imali", kaže Margetić.

Za vlasnika teretane "Bravo body" Emila Vaštaga mesec i po pauze u radu predstavljalo je veliki finansijski udar, ali je uspeo da zadrži radnike i isplati im martovsku platu jer, kako ističe, radnici su na prvom mestu.

"Najbitnije je što će zaposleni dobiti tri plate, mi ćemo kao vlasnici izdržati, nadamo se boljim vremenima. U sezoni kada nismo mogli da radimo, to je nešto što se ne može nadoknaditi, radićemo dalje, na ovakve stvari u životu čovek treba da bude spreman", poručuje Vaštag.
Pogledaj vesti o: Subotica,   Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.