Subotica: Trećina odbornika nije ni jednom izašla za govornicu gradskog parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Trećina odbornika nije ni jednom izašla za govornicu gradskog parlamenta

Više od trećine odbornika niti jednom nije izašlo za govornicu Skupštine grada Subotica u mandatu na izmaku. Kada se analiziraju zapisnici sa trideset sednica ovog parlamenta, od 67 odbornika, njih 27 ni jednom nije uzelo reč, dok je gotovo polovina koji su izlazili za govornicu za tri i po godine diskutovala manje od deset puta.

Sa druge strane, bivši gradonačelnik, a sada lider Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai za skupštinsku govornicu izašao je više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 350, dok su ostali odbornici iz ove grupacije, njih devet od deset, uzimali reč više od 600 puta. Po čemu su bili najaktivniji u parlamentu.

"Pokret građanske Subotice je pokazao da može da postoji jedna organizacija, udruženje građana i može da postoji faktički odbornička grupa koja zaista ima svoju težinu u radu lokalnog parlamenta, a sa druge strane, mislim da bi rad lokalnog parlamenta sasvim drugačije izgledao da nas nije bilo. Verovatno bi se svaka sednica završavala kao u Jagodini kod Palme za pola sata. Ovako, skupštinske sednice su trajale satima i satima, a sve važne teme koje su bile za građane Subotice – o tim stvarima nismo ćutali", rekao je Maglai.

Ta brojka bi bila još i veća ako bi se dodao učinak Josipe Ivanković koja je sa njihove liste izabrana u lokalni parlament, jer dok nije prešla u vladajuću Srpsku naprednu stranku za govornicom je bila 67 puta, a od kad je "preletela" u vladajuću većinu pre tri godine - za reč se javila četiri puta.

Srpska napredna stranka ima najviše odbornika, od njih 35 za reč se javljalo šesnaest, ukupno više od 350 puta. Najviše Stevan Bakić – više od 140 javljanja. Njihov koalicioni partner Savez vojvođanskih Mađara ima 11odbornika, od kojih se njih desetoro javljalo za reč, više od 140 puta.

Osim Maglaija, u skupštinskim klupama su u opoziciji još dva nekadašnja gradonačelnika. Oba iz Demokratske stranke, čijih četvoro odbornika, zajedno sa još dvoje bojkotuje sednice parlamenta od sredine prošle godine. Saša Vučinić je diskutovao 83 puta, a njegov naslednik na toj funkciji Modest Dulić – ni jednom.

Ni jednom reč nije uzeo ni Ozren Simjanovski, jedini odbornik Socijaldemokratske stranke koja je na izborima uzela više od 3.600 glasova u koaliciji sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine. Od tri odbornika Lige, za reč se javio samo jedan, samo jednom – Dragan Andrić.

"S obzirom na to da posao odbornika nije samo to da govori u Skupštini, doneta je odluka da odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine, imajući u vodu sveopštu političku situacij, kako u gradu tako i na nivou cele republike koja je, praktično, šizofrena, okrene svoju energiju i svoju snagu ka obraćanju budućim i prethodnim glasačima, odnosno da se pripremamo za izbore koji predstoje i na koje će Liga socijaldemokrata Vojvodine da izađe", rekao je Andrić.

Za tri i po godine rada lokalnog parlamenta podneto je 38 amandmana na predložene odluke. Osamnaest je podnelo Gradsko veće, koji su automatski usvojeni, dok je 20 amandamana opozicije – odbijeno.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.