Subotica: Sačuvati arhitekturu gradskog jezgra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 09:22

Subotica: Sačuvati arhitekturu gradskog jezgra

Da je sporni plan usvojen, ulica Petra Drapšina, u obliku u kakvom danas jeste, otišla bi u zaborav. Po oceni arhetakata i zaštitara, najveća greška tog plana je što se uopšte nije uzela u obzir važnost graditeljskog nasleđa, pa je tako bilo predviđeno rušenje više objekata i planirana gradnja višespratnica, što je naišlo na veliki otpor. Jer, tragovi istorije gradskog jezgra su ujedno i deo istorije i identiteta grada i ljudi koji ga čine. Spašavanje jezgra arhitekte vide uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uključenje savremenih arhitektonskih rešenja koje bi takodje trebalo da budu na svetskom nivou.

Plan detaljne regulacije za zonu dva u Subotici je odbačen i vraćen na ponovnu izradu. Prevedeno sa birokratskog, plan po kojem bi bageri zaposeli ulice nedaleko od Gradske kuće arhitekte, građani i političari složno su odbacili. Svi oni složni su u oceni da gradsko jezgro treba očuvati koliko god je to moguće i staviti u funkciju po ugledu na slične primere u regionu.

Subotica se ne može takmičiti sa svojom privredom, Subotica nema fabriku cementa, nema livnica, nema teške industrije i za sada nema ni ozbiljnog IT sektora. Istovremeno za održavanje postojećih privrednih i ostalih kapaciteta grad mora da se osloni na turizam i na taj način može na neki način da izdigne mir u ovoj sredini, relativno čist vazduh, kulturološku mikroklimu ovog grada koja je jedinstvena i na taj način sa svojim graditeljskim i kulturološkim nasleđem doći u kategoriji sa Barselonom, Berlinom, Budimpeštom, Bečom koji svoj imidž nisu stekli po teškoj industriji već sa svojom kulturom, kulturološkom ponudom a Subotica ima velikog potencijala što se te ponude tiče”- stav je arhitekte Atile Peštija.

“Subotica treba da čuva ono najvrednije u Subotici, a to je građevinsko nasleđe. Naravno, nismo protiv razvoja i svesni smo toga da je Subotica peti najveći grad u državi i da mora da se razvija, mora da se širi, ali se prostire na dosta velikoj površini, tako da ima mogućnosti za izgradnju višespratnica na drugim delovima grada, a centar treba da sačuvamo kako to rade i gradovi i u zemlji, i u našem okruženju. Mogao bih da spomenem primer Novog Sada, Sombora ili Osijeka, Temišvara, Segedina u našem okruženju”- smatra predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor.

Da li će urbanisti prihvatiti ove sugestije biće poznato nakon što bude izrađen novi Plan, pošto je predloženi odbačen i vraćen na ponovno crtanje.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.