Subotica: Počela primena treće doze vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2021, 12:36

Subotica: Počela primena treće doze vakcine

Primena treće doze vakcine je juče počela i u Subotici. Vakcine se dele na istim vakcinalnim punktovima kao i prve dve doze. Prvog dana je tu mogućnost iskoristilo 65 Subotičana.

Na vakcinalnim punktovima u Subotici građani koji žele da prime treću dozu na raspolaganju imaju tri vrste vakcina, Sinofarm, Fajzer i Sputnjik V. Da podsetimo, građani mogu odabrati istu vakcinu kao prve dve, ali i neku drugu, jer to ne umanjuje njihovu efikasnost, ističu nadležni. Što se tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prve dve doze, vakcinacija se usporila i u Subotici. Nedeljno jednu od dve doze primi oko 800 građana.

„Mi smo na nivou grada podelili 96 hiljada doza vakcina. Od toga je 48 hiljada Subotičana vakcinisano sa obe doze. To je 43 odsto obuhvata. Nije loše ali mi težimo ka boljem. Daleko smo od 50 odsto i apelujemo da se građani javljaju. Još uvek nije kasno, još uvek postoji mogućnost da se zaštite adekvatno, jednostavno i bezbedno”, ističe Ivanka Beoković, direktor Doma zdravlja Subotica.

Od početka meseca raste broj pregleda u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici, a samim tim i broj zaraženih korona virusom. Kako nadležni ističu radi se o ljudima koji nisu vakcinisani.

„Znači, ukoliko neko primi dve doze vakcine, čak i ako imunološki ne odreaguje u potpunosti, barem će imati blažu kliničku sliku. Ono što nas posebno plaši to je prisustvo Delta soja na teritoriji naše Republike. Taj soj se daleko brže širi u odnosu na Alfu. Alfa je inače uzrokovala treći talas u januaru, februaru, martu. Tada smo govorili o Alfa soju a Delta se nekih 60 odsto brže širi, tako da u kraćem vremenskom periodu može veći broj lica da oboli. Upravo da bi to sprečili, i da bi taj četvrti talas koji neminovno dolazi, on je već i počeo možemo da kažemo, bio što niži, možemo da preveniramo blagovremenim primanjem dve doze vakcine”, upućuje apel dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Što se tiče treće doze vakcina, one se dakle u Subotici mogu primiti na punktovima za vakcinaciju, ali ako bude potrebe vakcinacija će se obavljati i u ambulantama, kako u gradu tako i u prigradskim naseljima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.