Subotica: Obeležen praznik Svi sveti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Obeležen praznik "Svi sveti"

U Subotici, gde je većina stanovništva rimokatoličke veroispovesti, tradicionalno se obeležava praznik "Svi sveti".

Tada većina Subotičana odlazi na misu u crkvu i u znak sećanja na mile pokojnike obilazi groblja gde polaže cveće i pali sveće. Za tu priliku JKP "Pogrebno" posebno svečano uredi groblja, a za većinu zaposlenih u preduzećima koja su u nadležnosti lokalne samouprave, to je - neradni dan.

Na dan "Svih svetih" služe se mise u crkvama pri Subotičkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biskupiji, a nakon toga vernici rimokatoličke veroispovesti tradicionalno odlaze na groblja gde polažu cveće i pale sveće u znak sećanja na svoje preminule.

"Puno znači da poštujemo pokojne koji su nas rodili i hranili. Koliko počasti njima odajemo, toliko i sebe poštujemo", kaže Subotičanka koja je za praznik posetila Senćansko groblje.

I drugi dele to mišljenje.

"Kultura jednog naroda se ogleda na osnovu toga koliko računa vodi o svojim grobljima i o svojim pokojnim precima", kaže druga Subotičanka.

I oni koji često obilaze grobove svojih najmilijih, obavezno to čine i na praznik "Svi sveti".

"Ja često dolazim, ali mislim da je ovaj praznik važan za sve. Zato danas svako dolazi da obiđe groblje svojih predaka", rekla je jedna sugrađanka.

Velečasni Dragan Muharem, župnik Rimokatoličke crkve pri Subotičkoj biskupiji, kaže da se praznikom "Svi sveti" odaje počast svim svecima, kako onima koje je Rimokatolička crkva službeno proglasila svetima, tako i svima pokojnima koji to zaslužuju, a nisu znani.

"To je, zapravo, obilježje jedne zajednice, da jedni druge pomažemo. To je ta velika zajednica Crkve koju proslavljamo blagdanom "Svih svetih" i, nakon toga, "Dušnim danom". Tako pokazujemo da se grobom ne završava sve. Kad obilazimo groblja naših milih i dragih, pokazujemo da tu nije kraj. Kao vjernik, ja to gledam kao nadu, kao jedno sjeme koje je posijano i koje će svoj pravi plod donijeti tek kada svi budemo u potpunom zajedništvu sa Bogom", kaže velečasni Dragan Muharem, župnik crkve u Maloj Bosni.

Na praznik "Svi sveti" rimokatolički vernici tradicionalno obilaze i uređuju grobove milih pokojnika, kao što će to činiti i 2. novembra, kada se zvanično obeležava "Dušni dan".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.