Subotica: Muzička škola slavi tri jubileja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Muzička škola slavi tri jubileja

Muzička škola slavi tri jubileja, te 2019. prolazi u znaku 150 godina postojanja, 25 godina Katedre za srednju školu i 65 godina tambure u ovoj obrazovnoj ustanovi, a jubilej posvećen tamburi sinoć je obeležen u Velikoj većnici Gradske kuće.

Inače, ova škola među prvima je u nastavu uvela ovaj instrument, koji se danas izučava u 16 škola širom Vojvodine.

Više od 1.000 učenika svoje tamburaško znanje steklo je u Muzičkoj školi. Danas se odsek za tamburu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može pohvaliti trećim mestom po interesovanju učenika, odmah iza klavira i gitare. Istorijat otkriva da je školu tambure u okviru Odseka za narodnu muziku vodio jedan od najpoznatijih tamburaša ovih prostora Pere Tumbas Hajo. Nasledio ga je njegov učenik Lazar Malagurski, a danas Odsekom rukovodi Mira Temunović.

"Kao prvi akademski obrazovani tamburaš, na mesto Lazara Malagurskog došla sam 1994. godine i od tada sam u Muzičkoj školi. Još tri profesora rade sa mnom i to su Sonja Berta, Vojislav Temunović i Milan Pridraški, a imamo ukupno 60 učenika. Pre 25 godina otvorili smo i Katedru za srednju školu", rekla je tom prilikom Mira Temunović.

Prvi profesor Odseka za tamburu bio je Lazar Malagurski, a školski dnevnik otkriva da je prvi učenik bio Stevan Nemet.

"Tambura je zvanično uvedena u Muzičku školu 1968. godine. Moj brat i ja smo bili prvi učenici. Čika Lazo je u samom početku, šesdesetih godina, puno truda uložio da tambura i zvanično bude uvedena u Muzičku školu. Pisao je udžbenike, koji su kasnije i zvanično izdati, a neki od njih i danas se koriste", podseća Nemet.

Tokom koncerta predstavljeni su svi segmenti rada, od solista, preko kamernog ansambla, dečijeg orkestra do velikog orkestra, kog su upotpunili bivši učenici, danas studenti i profesori. Bila je to prilika za ponovni susret i na sceni.

"Muzičku školu sam završio 2010. godine i trenutno sam na doktorskim studijama kompozicije, a posle toga sebe vidim na Akademiji za tamburu. Želim da naučim da sviram i violu, želja za vežbanjem me tera da što više tog postignem, a nadam se da će tako i biti", otkriva Marko Dulić.

"Za Suboticu su uvek pričali da je najbolji izbor što se tambure tiče. Tako sam i došao ovde i u klasi Mire Temunović završio školu. Trenutno sam na Akademiji i profesori zaista imaju samo reči hvale za način rada Muzičke škole u Subotici",  objašnjava Marko Parčetić, rodom iz Sombora.

Kraći film o istorijatu Odseka za tamburu koji je prikazan tokom koncerta govori i o velikom i zapaženom uspehu po pitanju takmičenja, festivala, prvih nagrada i laureauta, kako na republičkom, tako i međunarodnom nivou. Danas ovaj odsek uživa plodove mukotrpnog rada i ravnopravan je instrument koji može nastupiti solo, u kamernim sastavima, orkestru i uz druge instrumente.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.