Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Međunarodni festival pozorišta za decu, susret lutkara otvara Zoran Hristić

Na subotičkoj sceni "Jadran" večeras počinje 23. Međunarodni festival pozorišta za decu.

Susret lutkara otvoriće Zoran Hristić, kompozitor, dobitnik nagrade za životno delo „Mali princ“, koja se dodeljuje i Mimu Kutikiju, italijanskom pripovedaču, glumcu i pozorišnom reditelju.

U programu otvaranja učestvuje Dečji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice i Manasi Pandja Ragunandan koji će izvesti tradicionalni indijski ples.

U takmičarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << programu je 16 pozorišnih ostvarenja za decu, a do 30. septembra za publiku je pripremljen prateći filmski program, izložbe, radionice, promocije knjiga, nastupi na ulicama i trgovima.

Na Festivalu će biti izvedena lutkarska opera „Princeza Tirando“, pozorišta „Arijel“ iz rumunskog grada Tirgu Mureša, zatim lutkarska predstava „Amakajaku, avantura u Amazonu“ iz Kolumbije, „Neutabanim stazama“ trupe iz Kanade koja koristi elemente pozorišta senki. Nastupiće i lutkari iz Sankt Peterburga sa predstavom „Srebrno kopito“ i Ljubljanskog pozorišta lutaka sa predstavom „Patka, smrt i lala“.

U žiriju su dr Andrijana Teodoresku, teatrolog iz Rumunije, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na FPU u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturološkinja i rediteljka iz Ukrajine. Njihovom odlukom Festival će dodeliti Grand pri za najbolju predstavuu celini i nagrade za režiju, scenografiju, muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, glumačko – animatorsko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost.

Svi programi su besplatni za posetioce, a zbog značajnog smanjenja budžeta manifestacije, sve pozorišne trupe same snose troškove puta i smeštaja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.