Subotica: Kako rešiti problem nedostatka vozača?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Kako rešiti problem nedostatka vozača?

Procenjuje se da u Srbiji trenutno nedostaje oko 10.000 vozača osposobljenih da upravljaju vozilima za koje je potrebna D kategorija. U upravi Javnog preduzeća "Suboticatrans" smo pokušali da saznamo na koji način može da bude rešen problem nedostatka vozača i da li subotički gradski prevoznik ima dovoljno tog kadra.

Javno preduzeće "Subotica trans" svojevremeno se susrelo sa velikim problemom nedostatka vozača. Trenutno imaju popunjene kapacitete, sa 152 vozača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali kažu da je ovo samo privremeno rešenje, a da je problem trajan.

Igor Prlja iz ovog preduzeća kaže da postoji inicijativa Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja da se smanji vremenski raspon između školske klupe i volana autobusa. Trenutno, učenici srednjih škola, da bi došli u priliku da voze autobus, moraju da napune 23 godine.

JP "Suboticatrans", kaže, podržava predlog da deca nakon završetka trogodišnje škole odmah mogu da polažu i za D kategoriju, s time da to bude probna vozačka dozvola koja će trajati 5 godina.

Postojala bi i neka ograničenja, dodaje, pa tako u prvoj godini ne bi mogli da upravljaju autobusom sa putnicima, dve godine ne bi mogli da rade na linijama dužim od 50 kilometara, a u prve tri godine najveći autobus koji bi mogli da voze jeste onaj do 13 metara, odnosno solo autobus.

Prlja kaže da vozači odlaze u inostranstvo zbog većih zarada, te da se do kraja godine očekuje novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, za koji se nadaju da će uvažiti neke zahteve inicijative udruženja vozača.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.