Subotica: Izložba Izolacija u Savremenoj galeriji

Izvor: B92, 15.Apr.2021, 12:06

Subotica: Izložba "Izolacija" u Savremenoj galeriji

Izložba "Izolacija" subotičkog autora Geze Rica biće otvorena u petak, 16. aprila, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 18 časova. Kustos izložbe je Miroslav Jovančić, a postavku prati ilustrovani katalog sa tekstom Balinta Sombatija, koji će je i otvoriti.

Geza Ric je subotički autor koji živi i stvara u Salcburgu u Austriji, a ovom prilikom će se predstaviti slikama u kombinovanim tehnikama i instalacijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koncept izolacije nije nova pojava u Ricovoj tematici. Naime, događaji u svetu bacili su novo svetlo na mnoga njegova prethodna dela, a mnoga nova dela su direktno inspirisana situacijom u kojoj živimo više od godinu dana, prenos subotica.com.

"Rica od ranih radova karakteriše ruinirana, izumrla arhitektura, izgrađeno okruženje koje je čovek ostavio za sobom. Kao da hodamo negde posle svetske krize, pa čak i ako se pojave ljudske figure, one obično stoje same, okrenute leđima ili prekrivenim licima, otuđene, izolovane od društva, bez ikakvih znakova društvenih odnosa u homogenom prostoru oko sebe", navode iz Savremene galerije Subotica.

Geza Ric je rođen 1980. godine u Subotici, a trenutno sa porodicom živi u Salzburgu. Diplomirao je na Univerzitetu u Segedinu 2011. godine, na smeru Likovna umetnost i istorija umetnosti, a 2013. godine magistrirao na Filozofskom fakultetu iste ustanove. Pored tradicionalnog slikarstva, bavi se i zidnim slikarstvom i primenjenom grafikom. Kao umetnički direktor radio je za međunarodne klijente kao što su "Red Bull", "Burn", "Leica", "Telenor", "Audi" i "Suzuki". Njegovi radovi su objavljeni u brojnim časopisima i magazinima, a dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima je i Forumova likovna nagrada za 2018. godinu.

Izložba će trajati do 5. juna, a tokom trajanja izložbe biće organizovani i prateći programi koji će biti blagovremeno najavljeni. Iz Savremene galerije mole posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitnu masku, kao i da se pridržavaju protivepidemijskih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.