Subotica: Grejanje se (ne)plaća po utrošku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2017, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Grejanje se (ne)plaća po utrošku

Alokatori i termostatski ventili čine opremu trećine radijatora u Subotici, u kojoj se daljinsko grejanje odavno ne plaća po kvadratu, već po utrošenoj energiji. Potrošači su u prošlosti imali veliki broj pritužbi na ovakav sistem obračuna, dok u toplani kažu da se uz racionalno korišćenje ovakav sistem i te kako isplati.

U srpskim toplanama često, u šali, znaju da kažu da je njihova jedinica mere molerska, a ne energetska, zato što isporučenu toplotnu energiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obračunavaju prema kvadratima stana, kao da su moleri, a ne prema isporučenoj energiji.

Međutim, u Subotici već više od deset godina postoji drugačiji sistem obračuna energije u kojem učestvuje oko trećine izgrađenih stanova. Naime, u tim stanovima postoje razdelnici utrošene energije, alokatori, kako ih ko zove – mali uređaj na radijatorima koji mere učešće vašeg radijatora u ukupnoj potrošnji zgrade.

Po uvođenju tog sistema bilo je mnogo pritužbi građana da su im računi bili previsoki. Međutim, postoje i pozitivni primeri zgrada koje su uvođenjem tog sistema uštedele i do pedeset odsto na računima za grejanje.

Ana Drljača je jedna od onih Subotičanki čiji račun za grejanje je manji od kako se na radijatoru nalaze alokator i termostatski ventil. Sama sebi podešava grejanje u stanu i ne žali se ni na toplotu ni na račun za grejanje.

"Kada odlazimo iz Subotice, idemo kod dece, mi isključujemo radijatore, tako da se nama to uvek pokazalo na računu. I u odnosu na godine kada nismo koristili, kada nije bilo alokatora, nama je drastično manja potrošnja što se Toplane tiče", ističe ona.

Upravo je ovakav način regulisanja toplote u stanu, dakle ventilima a ne otvaranjem prozora, ključ za nadležne u Toplani za uvođenje ovakvog sistema obračuna. Potrošač je taj koji će uzeti onoliko toplotne energije koliko mu i kada treba, a zadatak Toplane je da u svakom momentu odgovori na taj zahtev potrošača.

"Vodovod je takav. Vi ćete otvoriti slavinu kad ste žedni, uzećete čašu vode, nećete držati sve slavine otvorene čitav dan, pa sipati čašu onda kada budete žedni. Isto tako, električna energija je takva, upalićete svetlo ili grejno telo ili bilo šta kada vam treba, ugasićete kada vam ne treba. Nećete doći kući, upaliti sva svetla i staviti sunčane naočari", slikovito objašnjava izvršni direktor "Subotičke toplane" za energetski sistem Davor Andrašić.

Želeli ih ili ne, alokatori su budućnost. U Subotici ni jedna nova zgrada ne može da se priključi na sistem daljinskog grejanja ukoliko ne poseduje ovakav sistem. A Subotica je pionir u Srbiji. Alokatori tek stižu u druge gradove. Dok su na zapadu odavno neminovnost.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.