Subotica: Funkcioneri u tajnosti sebi podizali plate

Izvor: Radio 021, 17.Dec.2016, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Funkcioneri u tajnosti sebi podizali plate

Izveštaj državnog revizora pokazuje da su prošle godine zaposlenima u Gradskoj upravi i funkcionerima u Subotici zarade uvećane čak 40 odsto, te da uživaju privilegije koje im ne pripadaju.

Kako je navedeno u izveštaju revizora, za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose za zaposlene, postavljenja, izabrana i imenovana lica potrošeno je 123,4 miliona dinara, iako je to suprotno zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast.

Kako piše "Politika", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gradsko rukovodstvo znalo je da su plate i za funkcionere i za tada 376 zaposlenih i imenovanih više od propisanih, jer ih je na to 16. i 17. aprila prošle godine tokom redovnog nadzora upozorio upravni inspektor Upravnog inspektorata Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Gradsko veće je na sednici od 11. juna poslušalo sugestije inspektora i ispravilo koeficijente za plate. Međutim, u izveštaju revizora navodi se da je samo osam dana kasnije, 19. juna, održana nova sednica Gradskog veća na kojoj su vraćeni sporni koeficijenti, odnosno da je uvećanja plata gradskih funkcionera.

Na zvaničnoj stranici grada, gde se objavljuju podaci sa sednica Gradskog veća čija zasedanja su od 2014. godine zatvorena za javnost, postoji podatak o sednici i odluci o usklađivanju koeficijenata, ali nema traga o sednici na kojoj su oni vraćeni na nedozvoljeni, viši nivo.

Tako su u vreme dok je gradsku vlast činila koalicija SNS-a i SVM-a, koja je i danas na vlasti samo sa drugim akterima, gradonačelnik Jene Maglai uz pomoć Gradskog veća doneo odluku da se uvećaju plate u rasponu od 10 do 40 odsto.

Predsedniku Skupštine grada, u to vreme je bio Ilija Maravić iz SNS-a koji je inače rado ukazivao na nepravilnosti gradske uprave u prethodnom izveštaju iz 2011. godine, sada je takođe mimo zakonskih propisa sa uvećanjem od 35 odsto isplaćeno 435.000 dinara više, stoji u izveštaju revizora. Ovde treba dodati da je sa naknadama za socijalna davanja to iznos od 568.000 dinara, a njegovom zameniku 689.000 više, uz primedbu da je na polovini godine ispravljen njegov status jer ne može da bude stalno zaposleno lice.

Gradonačelniku i članovima Gradskog veća, kako stoji u izveštaju revizora, isplaćeno je 6.861.000 dinara više jer su svoje plate uvećali od 25 do 40 odsto, a samo načelnici Gradske uprave isplaćeno je 586.000 dinara više nego što joj pripada po zakonskim propisima. Prema nalazu revizora za plate gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća zbog uvećanja zarade u rasponu do 40 odsto iz budžeta grada isplaćeno je više od 4,9 miliona dinara.

Za zaposlene u Gradskoj upravi iz budžeta je otišlo 99,9 miliona pri čemu je svih 327 zaposlenih primilo plate uvećane 35 odsto, četvoro njih uvećane 10 do 30 odsto, a 33 zaposlena 10 odsto.

Nepravilno su uvećane zarade i za pojedine zaposlene u nizu gradskih službi, poput pravobranilaštva, zaštitnika građana, Kancelariji za mlade, ili institucijama kao što su Gradski muzej, Gradska biblioteka i Dečje pozorište, PU „Naša radost“, Zoo vrt.

Zanimljivo je da je šefu budžetske inspekcije, koji je dakle trebalo da kontroliše trošenje novca građana Subotice, po nalazu revizora nepravilno utvrđen koeficijent i isplaćeno mu 657.000 dinara više.

U izveštaju revizora sugeriše se Gradskoj upravi da isplate funkcionera i zaposlenih uskladi sa propisima. S obzirom da se nakon sastanaka sa revizorom i pre objavljivanja zvaničnog izveštaja znalo da su inspektori uočili neopravdana povećanja zarada, na pitanje da li je bilo korekcija, "Politici" je odgovoreno da se čeka konačan izveštaj.

Podsetimo da su i u Domu zdravlja u Novom Sadu nezakonito uvećane plate, dok je Studentski centar nezakonito izdavao sobe, o čemu više možete pročitati OVDE i OVDE.

Autor: Politika
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ANARHIJA U SUBOTICI: Funkcioneri povećali sebi plate za 40 odsto suprotno zakonu!

Izvor: Kurir, 18.Dec.2016, 14:47

...Iako je veoma često prethodni gradonačelnik u obraćanju javnosti govorio o štednji i smanjenom trošenju iz subotičkog budžeta, tokom prošle godine i mandata prethodne vlasti Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je za plate funkcionera, razne nadoknade i socijalne doprinose...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.