Subotica: Ako Mađari odu, propadosmo

Izvor: Večernje novosti, 09.Jul.2016, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Ako Mađari odu, propadosmo

Subotički buvljak živi zahvaljujući severnim susedima i njihovoj kupovini. Roba mađarska, ali je kod nas mnogo jeftinija zbog povraćaja poreza SUBOTICA - U naselju Mali Bajmok u Subotici, samo kilometar udaljene jedna od druge, posluju dve najveće poslovne zone u gradu - Privredna zona i buvljak. I jedna i druga hrane na hiljade porodica, a obe zavise od novca koji dolazi iz inostranstva. U Privrednoj zoni smešteni su pogoni velikih svetskih kompanija, dok buvljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u ovim teškim vremenima, preživljava isključivo zahvaljujući kupcima iz Mađarske. - Da nije Mađara odavno bi na buvljaku bio katanac, a mi svi socijalni slučajevi - kaže prodavačica Aranka B., pokazujući sve same forinte od pazara. - Najviše je butikaša, koji odavde snabdevaju svoje radnje, a i kada uračunaju sve troškove, opet im se isplati. Roba koja na buvljak stiže sa kineskih i "najlon" pijaca širom Mađarske, za komšije Mađare mnogo je jeftinija u Subotici nego u domovini. Cene su povoljnije kada se kupuje na veliko, a tu je i povrat poreza - "afa", jer se uvozniku iz Mađarske na granici vraća porez od 18 odsto od vrednosti robe. Dovitljivi trgovci još malo spuste cenu i tako majica koja u Segedinu košta 3.000 forinti (oko deset evra), samo tridesetak kilometara južnije staje 500 dinara. A kada još stave natpis "akcio 1.000 ft" - greške nema.DOĐITE I UVERITE SE! - NA pijacama kod nas je uglavnom nekvalitetna roba, dok je ovde kvalitetna i identična kao u buticima, a mnogo jeftinija. Uostalom, dođite u Segedin i uverite se - kratko je promrmljao Čaba Kereš, užurbano pakujući gomilu muških i ženskih sportskih majica. Ipak, zakupci tezgi na buvljaku žale se da je i kupaca iz komšiluka mnogo manje nego nekada. Trenutno su u jeku godišnji odmori, te po 35 stepeni u kupovinu ide baš ko mora. Tu je i opšta besparica, koja je pogodila i naše severne susede. - Ako ne bude Mađara, vrlo brzo neće biti ni buvljaka, a kako to izgleda mogli smo da vidimo lane, kada je granica nakratko bila zatvorena - seća se Milica A. - Za ceo dan znala sam da prodam po jednu majicu, a treba zaraditi mesečno 15.000 dinara, koliko me košta zakup tezge i doprinosi. Pored Mađara, koji vikendom dolaze i organizovanim autobuskim linijama, dosta kupaca je iz Slovenije i hrvatskih pograničnih mesta, kao i iz unutrašnjosti naše zemlje.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srbi strahuju: Ako Mađari odu, propadosmo

Izvor: B92, 10.Jul.2016, 09:36

Subotica -- Subotički buvljak živi zahvaljujući severnim susedima i njihovoj kupovini. Roba je mađarska, ali je kod nas mnogo jeftinija zbog povraćaja poreza...U naselju Mali Bajmok u Subotici, samo kilometar udaljene jedna od druge, posluju dve najveće poslovne zone u gradu - Privredna zona i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.