Izvor: Magyar Szó, 26.Sep.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendija - velika pomoć za vreme studija

U okviru kampanje za izbor nacionalnih saveta, Savez vojvođanskih mađara je organizovao različite programe. Juče popodne je Timea Horvat, predsednica Ženskog foruma SVM iz Subotice, posetila tri porodice u mesnoj zajednici Peščara. Cilj posete je bio obilazak stidenata koji su i prošle godine bili stipendisti Nacionalnog saveta mađara, odnosno čije studije će ove godine prvi put finansirati ova institucija.

„Razgovarali smo sa mladima i njihovim porodicama o tome kako su doživeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << program stipendije NSM-a u proteklom periodu, odnosno o njihovim očekivanjima u vezi ovog programa. Interesovalo nas je u kojoj je meri ova stipendija pomogla prilikom studija, da li je bilo teško postići prosek koji je preduslov za dobijanje stipendije, šta mladi misle o okolnostima školovanja i o materijalnim teškoćama. Razgovori su bili veoma korisni, a naša je najveća radost da mladi mađarske nacionalnosti studiraju u domovini, da svoju budućnost vide ovde i da su spremni na nove izazove”, izjavila je Timea Horvat.

Razgovori su ukazali na činjenicu da stipendija u velikoj meri pomaže mladima tokom studija jer njihove porodice inače ne bi bile u stanju da plaćaju sve troškove studiranja.

Nora Sabo, koja je na drugoj godini Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici, po drugi put je postala stipendista NSM-a. Prvu je godinu završila sa prosečnom ocenom devet i kaže da joj stipendija mnogo znači. „Bila je to dobra prilika za mene, a bez ove pomoći nisam sigurna da bih uopšte mogla upisati fakultet. Stipendija nije korisna samo u materijalnom smislu, već i zbog činjenice da pruža mogućnost da studiram u svojoj domovini, a pritom i da budem blizu svoje porodice, a najviše pomaže u tome što skida teret studija sa leđa mojih roditelja”, kaže Nora Sabo.

Nikoleta Birgermajer će studije uskoro početi u Novom Sadu na odseku za istoriju. „Želim da postanem istraživač istorije. Ova stipendija u velikoj meri pomaže mojoj porodici u kojoj nas je troje dece, a zarađuje samo moja majka”, kaže Nikoleta.

Arpad Pahert je izjavio za naš list: „Upisujem drugu godinu na Višoj tehničkoj školi, smeru mehatronike. Nažalost ove godine nisam dobio stipendiju jer nisam uspeo da postignem zadati prosek, a to je srednja ocena osam, koja je inače i uslov za dobijanje stipendije. Prošle godine sam dobio ovu vrstu pomoći i bila je od velike koristi za moju porodicu. Motiviše me činjenica što ove godine nisam uspeo da ispunim uslov za stipendiju, da radim vrednije kako bih dogodine mogao ponovo, ovaj put uspešno, da konkurišem”.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.