Stipan Kujundžić i Ruža Juha najbolji risari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipan Kujundžić i Ruža Juha najbolji risari

Kako se nekada kosilo žito u žitnici Vojvodini svake godine oživljava takmičenje risara u Subotici. Kosci, nošnje, snaše na salašu Kujundžićevih u Đurđinu oživeli su prethodnog vikenda nekadašnju košnju žita, ris, mukotrpan posao koji su u istoriju poslali kombajni.

Tradicija risa ne čuva se bez takmičenja, pa se tako za najbolje ove godine nadmetalo ukupno dvadeset i osam žetelačkih parova, kako iz zemlje, tako i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Neprikosnoveni su i ove godine bili Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, a odmah iza njih, na drugom mestu bili su Petar Tikvicki i Suzana Matković.

"To je bio jako mukotrpan dolazak do hleba sa ovim poslom, po tim vrućinama. I to se baš radilo dugo, vremenski. Sva sreća što su došli kombajni. I, hvala Bogu, ovo može samo da ostane tradicija, ali da se ovako radi ne znam ko bi to izdržao“, ocenjuje Tivicki.

A da bi se izdržalo, uvek je bila bitna dobra podloga u stomaku, pa je tako osim risa, turistima zanimljiv i risarski doručak, kao i ostala ponuda svojevrsnog žetelačkog vremeplova u prošlost.

"Takmičenje risara, evo, i nakon svih ovih godina, privlači i dalje ljude zato što se ovde prezentuje tradicija pre svega. I ne samo kroz rad i kosidbu žita, nego i kroz gastronomsku ponudu. Tu je, u prvom redu, risarski ručak, zatim domaći fanci i risarska tarana koju smo priredili za ovu manifestaciju“, ističe direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca“ Marinko Piuković.

Takmičenje risara deo je Dužijance, vekovne manifestacije zahvaljivanja na novom žitu, koja je jedna od nekoliko manifestacija sa epitetom od velikog značaja za grad Suboticu.

"Ponosni smo i radosni što grad ima jednu takvu manifestaciju i naravno da ćemo je potpomagati zato što upravo naši koreni u raznolikostima, upravo naši koreni su u tradicijama. Ovo je izuzetna manifestacija koja se godinama ponavlja i mislimo da je za sledeću generaciju veoma bitno da se zna kako se nekada kosilo, šta je to ris“, naglašava zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

Tradicija živi dalje. Novo žito daje novo brašno, od kojeg se pravi novi hleb, koji će krajem avgusta na centralnoj svečanosti u centru biti predat prvom čoveku grada Subotice.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.