Stari zanati - kovač u modernom dobu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020, 19:32

Stari zanati - kovač u modernom dobu

Biti kovač, danas nije isto kao što je to nekada bilo. Industrijalizacija je učinila svoje i kada je ovo zanimanje u pitanju, pa su zanatske veštine starih majstora pale u zaborav. Ipak, ako neko želi da mu ograda, kapija ili neki drugi detalj na kući bude unikatan i sam po sebi umetničko delo, onda treba da potraži pravog kovača. Jedan od njih je i Tomislav Romić iz Subotice.

U radionici Tomislava Romića u Subotici, već se decenijama ništa ne menja. Tu se i dalje radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tradicionalan način, a da to što radi zaista jeste umetnost, o tome svedoči sertifikat koji je dobila njegova kovačka radionica. Svaki proizvod koji se tu napravi je, kako se navodi u tom dokumentu, proizvod umetničkog zanata.

"Vidite, svaka stvar koju radite u vatri je izazov u suštini, jer nije ono šablonski da radite, nego uvek gledaš kad kuješ kako ide. Neku evidenciju nemam, ali puno se uradilo. Radilo se, dok je još otac bio živ, radili smo kapiju u Senti, na Gradskoj kući. Stepeništa, kandelaberi, lusteri, bilo je lustera od šest metara dužine, 2,5 metara širine, i tako", rekao je kovač Tomislav Romić.

U kovačku radionicu svog oca je prvi put ušao sa 6-7 godina. Učio je posao od najboljih, a od 1980-e godine, dakle već punih 40 godina radi samostalno.

Kovača je, kaže Tomislav, sve manje, a još manje je onih koji, kao on, rade na tradicionalan način. Ovaj posao se sve manje ceni, ali kada neko želi unikatni predmet i vrhunski kvalitet, taj dolazi u ovu radionicu.

Industrijalizacija je učinila svoje, pa nekada cenjeni i veoma važni zanati, polako izumiru. Naš sagovornik ističe da posla ima, samo treba raditi, vredno i pošteno. A tog vrednog i poštenog rada je sve manje.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.