Stanku Subotiću oduzimaju dve kuće i 11 stanova

Izvor: Blic, 23.Mar.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanku Subotiću oduzimaju dve kuće i 11 stanova

Beograd - Finansijskom istragom utvrđeno je da je Stanko Subotić Cane, optužen za šverc cigareta, vlasnik 11 stanova, jedne vile i tri poslovna prostora na elitnim lokacijama u Beogradu, kao i zemljišta i porodične kuće u Ubu, saznaje „Blic“.

- Ovo nije kraj finansijske istrage protiv Subotića, proveravaju se još neke adrese, kao i imovina koja se vodi na članove njegove porodice, koji su vlasnici nekih nekretnina. Većina ove imovine je blokirana i prvo će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se tražiti njeno privremeno oduzimanje. Ukoliko Subotić bude pravosnažno osuđen biće podneti zahtevi za trajno oduzimanje - kaže izvor „Blica" blizak istrazi.

U Knez Mihailovoj ulici 42 nalazi se stan od 184 kvadrata, a u istoj ulici na broju 24 je poslovni prostor. U jednoj zgradi u Ulici kneza Miloša 68 čak sedam stanova je u vlasništvu Subotića. Najmanji stan na toj adresi ima 31 kvadratni metar, a najveći 164 kvadrata. U finansijskoj istrazi je utvrđeno da je Subotić vlasnik vile na Dedinju od 280 kvadratnih metara u Užičkoj ulici broj 2. U Ulici braće Krsmanovića 11 Subotić je vlasnik dve garsonjere i jednog trosobnog stana. Utvrđeno je i da je vlasnik još dva poslovna prostora, u Srpskih vladara i Kameničkoj ulici.

Finansijska istraga protiv Subotića je povedena zbog optužnice da je predvodio grupu švercera cigareta, koja je u periodu od 1995. do 1996. oštetila budžet za 56 miliona nemačkih maraka i skoro osam miliona dolara. To suđenje je u toku u Specijalnom sudu i Subotiću se sudi u odsustvu.

On je, kako je već „Blic" pisao, obuhvaćen i pretkrivičnim postupkom za šverc kokaina koji se vodi protiv grupe Darka Šarića. Ispituje se Subotićeva eventualna umešanost u organizaciju šverca i pranje novca od prodaje kokaina. Istražni organi imaju podatke da su se Subotić i Šarić sastajali više puta u poslednje dve godine, a da su poslednjih godinu dana viđenja postala učestala. Viđali su se jednom mesečno u Crnoj Gori, sastanaka je bilo u Francuskoj, a Subotić je ugostio Šarića u Ženevi.

- Sumnjamo da je Subotić, kada je saznao da će se i na njega primenjivati zakon o oduzimanju imovine, sklopio dogovor sa Šarićem da mu je proda. To je učinjeno sa „Futurom plus", koju je preuzeo Šarićev čovek, koji je učestvovao u kupovinama hotela i mnogih preduzeća - kaže izvor „Blica" blizak istrazi.

Direktor „Future plus" postao je Nebojša Jestrović, koji je kasnije bio član odbora Šarićevog preduzeća „Municipium S" i učestvovao je u privatizacijama hotela „Putnik" i „Vojvodina".

Subotić je obuhvaćen i pretkrivičnim postupkom za otkrivanje naručioca ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića. Đuzepe Šelzi, italijanski tužilac u Bariju za mafiju koji je optužio Subotića za šverc cigareta, izjavio je da je Ivo Pukanić bio je jedan od ključnih svedoka optužbe. Naručilac nije obuhvaćen optužnicom koje je za to ubistvo Specijalno tužilaštvo podnelo protiv Sretena Jocića - Joce Amsterdama, označenog kao organizatora.

Subotić je dovođen i u vezu sa ubistvima srpskih i crnogorskih državljana počinjenih devedesetih godina. Nakon ubistva Radovana Stojičića Badže, tada prvog policajca Srbije, 11. aprila 1997, odmah su krenule spekulacije da je pozadina zločina šverc cigareta. Tadašnji istražni organi su u pretkrivičnom postupku, kao jednog od osumnjičenih naručilaca označili Subotića, ali ta istraga nikada nije okončana.

I Ratko Knežević je javno optužio Subotića za ubistvo Stojičića, ali i za još osam drugih ubistava. Srpski istražni organi su saslušali Kneževića i raspitivali se i za ubistva Jusufa Bulića, Milana Rajkovića i likvidaciju Vanje Bokana u Atini.

U Bariju su za krijumčarenje cigareta, pranje novca i mafijaška ubistva optuženi Stanko Subotić, Milo Đukanović, protiv koga je optužnica arhivirana zbog imuniteta koji uživa, Duška Jeknić, bivša šefica crnogorske misije u Milanu, i Miroslav Ivanišević, bivši ministar finansija Crne Gore. Optuženi su još Branislav Mićunović i Andrija Drašković, koji su označeni kao „bosovi krijumčarskog podzemlja", kao i predstavnici preduzeća „Montenegrin tobacco" Vesko Barović i Branislav Vojašević.

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_242]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Medojević tuži TV IN

Predsednik opozicionog crnogorskog Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je da će protiv podgoričke televizije IN podneti tužbu Novinarskom samoregulatornom telu u Crnoj Gori i crnogorskoj Agenciji za radio-difuziju zbog objavljenog intervjua sa Stankom Subotićem. Prema oceni Medojevića, objavljeni intervju je „blamaža" jer je Subotić u Italiji optužen za „najteža krivična dela". Medojević je odbacio tvrdnje Subotića da je radio za Miroslava Miškovića i Milana Beka. On je dodao da „određene informacije govore" da će uskoro protiv Subotića biti podignute nove optužnice i da će on tada morati da beži iz Švajcarske, kao i da će se skloniti u Crnu Goru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Canetu plene dve kuće i 11 stanova

Izvor: S media, 24.Mar.2010, 10:05

Beograd - Finansijskom istragom utvrđeno je da je Stanko Subotić Cane, optužen za šverc cigareta, vlasnik 11 stanova, jedne vile i tri poslovna prostora na elitnim lokacijama u Beogradu, kao i zemljišta i porodične kuće u Ubu, saznaje „Blic“. ..- Ovo nije kraj finansijske istrage protiv Subotića,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.