Stanko Subotić osuđen na 6 godina

Izvor: B92, 28.Okt.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanko Subotić osuđen na 6 godina

Beograd -- Stanko Subotić Cane osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na 6 godina zatvora. Pripadnici njegove grupe dobili kazne od 10 meseci do četiri i po godine.

Dvoje optuženih oslobođeno je optužbi.

Subotić je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i tokom 1995. i 1996. godine na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Obrazlažući presudu, sudija Milena Rašić rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su optuženi krivi što su od 1995. do 31. oktobra 1996. krijumčarili cigarete iz Makedonije u Srbiju i prodavali ih pravnim i fizičkim licima. To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina, koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a potom ih preprodavali.

Subotić, koji živi u Ženevi i sudi mu se u odsustvu, optužen je za organizovanje kriminalne grupe koja je 1995. i 1996. godine švercom cigareta nezakonito stekla 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara, a optužen je i za zloupotrebu službenog položaja, krivično delo za koje je najstroža zaprećena kazna 12 godina zatvora.

Subotić je obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati iznos od 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Subotićev sestrić Nikola Milošević, koji je takođe u bekstvu, osuđen je na četiri i po godine, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes na četiri, a Jovica Ranđelović, takođe u bekstvu, i Stevan Banović na po tri i po godine zatvora.

Bivši pomoćnik ministra odbrane Republike Srpske Krajine Milan Milanović zvani Mrgud osuđen je na tri godine zatvora, Luka Nenadić na dve, kao i Nebojša Nikolić Tarzan, dok je Drago Dodevski osuđen na godinu i četiri meseca zatvora.

Na godinu dana osuđeni su bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić i pevačica Ivana Olujić, koja je isto u bekstvu, a radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić na 10 meseci.

Optužbi su oslobođeni bivši šef Državne bezbednosti centra Novi Sad Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić.

Za Subotićem, Miloševićem, Ranđelovićem i Ivanom Olujić su raspisane Interpolove poternice.

Specijalni sud je više puta odbijao ponude Subotića da se uz jemstvo brani sa slobode, odnosno da se povuče poternica i poništi nalog za hapšenje i pritvor. U decembru prošle godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Subotić živi u Švajcarskoj, čiji krivični zakon ne poznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi, za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen.

Hapšen je, međutim, pre tri i po godine na moskovskom aerodromu po poternici iz Srbije, ali je posle dva meseca pušten, jer je to krivično delo po ruskom zakonu zastarelo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, optuženi i njihovi branioci imaju pravo da na presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana pošto prime pisani otpravak.

Tužilaštvo zaorganizovani kriminal Miljko Radisavljević je zadovoljno pre svega činjenicom da je gotovo 4 godine nakon podozanja optužnice okončan prvostepeni postupak i da je tokom postupka utvrđena krivica gotovo svih lica protiv kojih smo podigli optužnicu.

"Kada je reč o izrečenim kaznama sačekaćemo svakako pisani otpravak presude, ali ono što u ovom trenutku mogu da kažem je da mi se čini da su izrečene kazne neadekvatne, odnosno da su isuviše blage odnosno da smo očekivali da će sva lica dobiti strože kazne, odnosno zatvorske kazne u dužem trajanju. Izvesno je sasvim da da ćemo uložiti žalbu na oslobađajući deo presude u odnosu na optuženog Milovana Popivodu i Ivanu Krčmaričić", rekao je Radisavljević za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.