Stanko Subotić Cane i VAC preuzimaju  tržište medija

Izvor: Blic, 17.Maj.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanko Subotić Cane i VAC preuzimaju tržište medija

Kompanije „Novosti“, „Ringier“ i „Press pablišing grup“, izdavači najtiražnijih srpskih dnevnih i periodičnih novina, upozoravaju Vladu Srbije i srpsku javnost da je upravo u toku pokušaj preuzimanja kompletnog tržišta štampe od strane „lica sa poternice“ Stanka Subotića Caneta i nemačke korporacije VAC (WAZ).

Naime, pojedine banke, poverioci kompanije „Futura" u stečaju, uporno odbijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da podrže plan restruktuiranja ove firme koja je sa 1.200 prodajnih mesta širom Srbije najvažniji i najveći distributer novina u Srbiji. Kompanija „Futura" bila je, podsetimo, u vlasništvu firmi čiji je krajnji vlasnik Stanko Subotić Cane, a u stečaj je otišla pre nekoliko meseci zbog ogromnih dugova dobavljačima.

Izdavačima novina, „Telekomu", „Telenoru", duvanskim kompanijama i ostalim dobavljačima „Futura" duguje čak 1,95 milijardi, zaposlenima 292 miliona, a Poreskoj upravi još 134 miliona dinara. Svi ti dugovi najverovatnije će ostati nenaplaćeni ukoliko „Futura" ode u bankrot.

Pri tom, banke koje sada teraju „Futuru" u bankrot jesu poverioci prvog reda, obezbeđeni su hipotekama u nekretninama i zemljištu i jedino su njihova potraživanja sigurno naplativa. Možda se razlog za ovakvo ponašanje banaka nalazi u njihovim vezama sa VAC-om, koji je jedan deo potraživanja tajno otkupljivao od njih i koji jedini ima jasan interes da „Futura" ode u stečaj.

Korporacija VAC je, naime, vlasnik „Štampa sistema" i u slučaju gašenja „Future" preuzeo bi najveći deo srpskog tržišta štampe. Ako se to desi, VAC će postati monopolista u distribuciji štampe u Srbiji što nije interesu nikome osim njima. Monopol u distribuciji vodi direktno ka gušenju slobode štampe, ali i gušenju malih, privatnih i slobodnih medija. Na sve to, ukoliko „Futura" bankrotira, bez posla će u ovoj kompaniji ostati oko 2.500 zaposlenih, a biće ugroženo na hiljade radnih mesta u dnevnim i nedeljnim novinama, koje neće moći da opstanu u uslovima tržišnog monopola.

Konačno, nikako ne treba zaboraviti da je Stanko Subotić Cane, čovek sa crvene liste Interpola, optužen i osumnjičen za najteža krivična dela, bio dugogodišnji poslovni partner VAC-a, pa i u „Futuri", i da nikada nije do kraja utvrđeno da li je on još u partnerskim odnosima sa tom nemačkom kompanijom. Pitamo zato, kome je u interesu da VAC preuzme srpsko tržište štampe? Kome je u interesu da se uguši srpska industrija štampanih medija? Srpskim građanima i srpskoj državi sigurno nije. Tražimo od nadležnih državnih organa da ispitaju ceo ovaj slučaj i spreče nezakonito preuzimanje tržišta štampe i formiranje monopola.

Glavni urednik „Novosti" Manojlo Vukotić

Glavni urednik „Blica" Veselin Simonović

Glavni urednik „Pressa" Dragan J. Vučićević


UNS: Opasnost od monopola

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava kompanije Novosti, Ringijer i Pres pablišing grup, koji upozoravaju državu da će distribucija štampe preći u ruke konkurentske kompanije VAC, ako se dozvoli stečaj Future, čime bi se stvorio monopol na tržištu štampe.

"Smatramo da je opasnost od stvaranja monopola u distribuciji štampe realna i da bi ona ugrozila male privatne izdavače i slobodu medija", ukazuje se u saopštenju UNS.

Udruženje traži da državni organi utvrde da li su tačne tvrdnje najvećih izdavača novina da su pojedine banke protiv restruktuiranja Future, zato što je VAC deo potraživanja tih banaka otkupljivao kako bi Futura konačno bila likvidirana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.