Stanari desetospratnice u Subotici bez grejanja još dva meseca?

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari desetospratnice u Subotici bez grejanja još dva meseca?

Stanari desetospratnice u naselju Prozivka u Subotici temperature ispod nule dočekali su bez grejanja. Gradska toplana - dok se kvar, čiji uzrok još nije utvrđen, ne otkloni - neće moći da im isporučuje toplotnu energiju.
Oko 180 stanara zgrade u ulici Lovre Bračuljevića 45 od početka grejne sezone nema tople radijatore. Kvar se dogodio na instalacijama koje su u temeljima objekta.

„Radi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se o curenju unutrašnje grejne instalacije koje onemogućava ne samo funkcionisanje tog sistema, nego onemogućava i da se ta zgrada napuni vodom. Smetnje na funkcionisanju unutrašnjih instalacija nisu u ingerenciji Toplane”, kaže Davor Andrašić, izvršni direktor za energetski sistem Subotičke toplane.
Dok se rešenje traži, stanari se dogrevaju na razne načine.
Tihomir Ružić kaže da se snalaze:
„Koristimo radijatore na struju, peći, kalorifere, uvijamo se u ćebad. Nije problem za nas odrasle, snalazimo se, tu je veliki prolem za porodice sa malom decom. To je za njih strašan problem.”
Lajoš Fazekaš, upravnik zgrade ističe da se greju na struju:
„To stvara još jedan problem, da će se opteretiti kablovi i instalacije u zgradi.”
Gradsko javno preduzeće za stanovanje angažovalo je projektantsku kuću za izradu rešenja izmeštanja instalacija i ponudilo stanarima dvogodišnju otplatu na rate.
„Mi smo već u pregovorima sa izvođačima koji bi dali ponudu na osnovu projektnog rešenja i predmera radova i pristupilo bi se izvođenju što pre zbog hitnosti slučaja”, ističe Goran Bekonja, šef službe stanovanja JP za urbanističko planiranje i stanovanje Subotica. „Mi bismo platili projekat i izvođenje radova, uz saglasnost stambene zajednice i te troškove bi oni nadoknadili u naredne dve godine.”
„Rešenje je da pristanu stanari na pozajmicu koju nam nudi Direkcija. Ako to žele”, kaže Lajoš Fazekaš, upravnik zgrade.
Ako i pristanu na ulaganje u nove vodove, radijatori u desetospratnici u ilici Lovre Bračuljevića 45, biće hladni još najmanje dva meseca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.