Stanari Dositejeve: Grad najveći krivac što više nemamo dom

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari Dositejeve: Grad najveći krivac što više nemamo dom

Dragan Subotić, jedan od stanara kuća u Dositejevoj ulici u Novom Sadu koje su urušene zbog građevinskih radova na susednoj parceli, za N1 kaže da su gradske vlasti krive što on i njegove komšije više nemaju dom, jer su dozvolile da se radovi na susednoj parceli obavljaju iako investitor ne poseduje građevinsku dozvolu.

Zid kuće u Dositejevoj ulici broj 11 u Novom Sadu obrušio se prošle srede, nakon što je investitor koji gradi zgradu na susednoj parceli krenuo sa kopanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << temelja.

Stanari obrušene zgrade su jutros otišli ispred Gradske kuće, da traže sastanak s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, jer su uvereni da investitor "Astro plan" neće ispuniti svoju obavezu da za 13 porodica obezbedi privremeni smeštaj dok traje sanacija njihovih domova.

Subotić je za Novi dan TV N1 rekao da ih gradonačelnik još nije primio, iako je obavešten da su se okupili ispred njegove kancelarije.

Od gradskih vlasti traže da se utvrdi krivica, jer ona nije, kako objašnjava, nije samo na investitoru i izvođaču radov, nego i na Gradu Novom Sadu, odnosno Građevinskoj inspekciji, koja nije adekvatno reagovala.

“Inspekcija je zvana sedam dana pre rušenja, i u zapisniku jasno stoji da je situacija bezbedna, a u napomeni je građevinski inspektor stavio da investitor nema sve potrebne dozvole za gradnju i rušenje. Umesto da su zapečatili gradilište, oni su to pustili i sedam dana kasnije se zid srušio”, kaže Subotić.

Prema njegovoj oceni, u toku je “procedura zataškavanja”, jer je Grad Novi Sad prepoznao sebe kao krivca zbog nereagovanja. “Građevinska inspekcija nije reagovala kada je trebalo da reaguje. Da je reagovala 8. avgusta ovo se sve ne bi desilo”, ističe on.

Stanari više ne mogu da pristupe svojim urušenim domovima, jer je Građevinska inspekcija zabranila pristup zbog bezbednosti, a u međuvremenu im nije pronađen adekvatan smeštah.

“Ponuđen je smešataj za troje najugroženijih u barakama na Klisi, sa poljskim WC-om. Ostalim ljudima iz dvorišta ponuđen je smeštaj u hostelu u Kisačkoj, sa etažnim kupatilima”, naveo je sagovornik N1.

Ponovio je i da je Grad najveći krivac za sve što se desilo, jer je investitor samo koristio rupe u zakonu. Kaže i da je podneo tužbe i protiv investitora i protiv gradskih vlasti, ali i sam strahuje da će proces trajati predugo, te da će njegov sin, koji danas ima tri i po godine, jednog dana dobiti rešenje da su stanari u pravu, ali tada neće imati od koga da naplati štetu.

Stanari će verovatno naplatiti štetu, ali ne brzo

Gost Novog dana bio je i advokat Aleksandar Radivojević koji je rekao da će stanari srušenih kuća u Novom Sadu verovatno uspeti da naplate štetu, ali da se to neće dogoditi brzo.

“Pravno gledano postoje dva aspekta ovog problema. To je krivično-pravni deo u kojem se traži odgovornost svih onih koji su doprineli da se ovo dogodi, ili činjenjem ili nečinjenjem. S druge strane, imate taj civilni, građanski deo. To su dugotrajni procesi, najmanje dve godine, i naknada štete i ta presuda neće stići u manjem roku”, objasnio je on.

Ukoliko stanari budu tužili i Grad Novi Sad, odnosno državu, onda će sigurno imati od koga da naplate štetu, jer će Novi Sad uvek imati svojih budžetskih sredstava, kaže advokat.

Odgovornost države, prema njegovim rečima, leži u tome što ne reaguje na pravi način. Ukoliko bi investitorima koji krše propise pretila velika novčana kazna, oduzimanje licence ili kazna zatvora, Radivojević ne veruje da bi se investitori usudili da rade mimo zakona.

Smatra i da bi javno tužilaštvo trebalo da krivični-pravni postupak vodi što je brže moguće, i da se odgovorno strogo kazne, jer bi se time pomoglo i stanarima u civilno-parničnom postupku. “Ako država uradi svoj deo posla, ubrzaće njihove procese, jer je utvrđena odgovornost. Verovatno će naplatiti, ali ne brzo”, ocenio je on.

Radivojević veruje i da stanari mogu da traže naknadu nematerijalne štete, te da investitor trenutno pokušava da prolongira ceo postupak i obećenjima stanarima zamaže oči.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanari srušenih kuća u Novom Sadu traže pravdu na sudu

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2018

Dragan Subotić, jedan od stanara kuća u Dositejevoj ulici u Novom Sadu koje su urušene zbog građevinskih radova na susednoj parceli, za N1 kaže da su gradske vlasti krive što on i njegove komšije više nemaju dom, jer su dozvolile da se radovi na susednoj parceli obavljaju iako investitor ne poseduje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.