Srpski privrednici na sajmu u Mostaru

Izvor: RTS, 04.Apr.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski privrednici na sajmu u Mostaru

U organizaciji Privredne komore Srbije na 20. Međunarodnom sajmu privrde u Mostaru učestvuje oko 50 srpskih privrednika, koji žele da prošire svoje poslovanje u regionu.
Među izlagačima je i kompanija "Pionir" iz Subotice, koja, prema rečima Siniše Skenderija, menadžera prodaje i marketinga za Bosnu i Hercegovinu, sajam koristi kao odličnu priliku za promociju već poznatih, ali i novih brendova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Svake godine tradicionalno učestvujemo na sajmu u Mostaru. Sajam je odlična prilika da se promovišu novi brendovi, ali i potrošačima prezentuju brendovi koji su već prisutni na ovim prostorima", rekao je Skenderi Tanjugu.
Podsetio je da "Pionir" ove godine proslavlja jedan vek postojanja i da je jedan od vodećih proizvođača u konditorskoj industriji u regionu jugoistočne Evrope.
Navodi i da je Sajam u Mostaru svake godine sve bolji i da na njemu kompanija uspostavlja kontakte sa ostalim proizvođačima, razmenjuje iskustva, posebno o poslovanju u regionu i okruženju.
Upitan šta za "Pionir" znači što je premijer Srbije Aleksandar Vučić svom hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću poklonio čokoladu koju proizvodi ta kompanija, Skenderi kaže da je to svakako "lepo videti", te podseća da se svake godine obavlja više degustacija na štandu, i da su ovog puta predsednik Crne Gore i premijeri "bez problema probali nove ukuse i artikle".
Komercionalni direktor "Sokolove rakije" Slavko Marinković naglašava da njegova kompanija gleda na region zapadnog Balkana kao na domaće tržište i da ima poseban odnos prema njemu, jer beleži stalno pobećanje prodaje.
Na sajmu je, kako dodaje, jer planira dalje povećanje plasmana robe na tržištu regiona.
Sajam, prema njegovim rečima, predstavlja mogućnost da predstavi posetiocima, ali i ugostiteljima i distributerima, svoje proizvode, time što mogu da ih probaju.
Tokom trajanja sajma ima najavljene razgovore sa kupcima, a cilj je da se proširi distributerska mreža.
Referent prodaje i nabavke kompanije "Unipromet" iz Čačka Miroslav Ristanović ističe da je firma prisutna na sajmu pre svega da bi pokazala nove proizvode, kao što je zaštita od buke, ali i da pokaže da je prisutna na teritoriji celog regiona.
Dodaje da u Bosni i Hercegovini "Unipromet" ima dosta klijenata i da je prisutan i u velikim projektima.
Perica Jelešić iz fime "Mionica" navodi da je odlučujuće prisustvo na sajmu kako bi se pokazali novi proizvodi.
"Mi smo prisutni na ovom tržištu, ali je uvek bitno tržište osvajati novim proizvodima. Ovaj put je akcent stavljen na program za poljoprivredu i građevinarstvo", objasnio je Jelešić.
Pohvalio je PKS, sa kojom je bio i na sajmu u Tirani.
"Redovno sarađujemo sa Privrednom komorom Srbije i koristimo sve što komora može da nam pruži. Mislim da PKS radi jedan kvalitetan posao, posebno u odnosno na neka ranija vremena", rekao je Jelešić.
Bojana Jevremović iz "Metaloplastike" iz Čajetine kaže da je mostarski sajam poznat u celom regionu i da su zato u firmi odlučili da izlažu.
Od učešća na sajmu očekuje nova iskustva, poznanstva i kontakte sa novim kupcima, s obzirom da je firma prisutna u svim džavama bivše Jugoslavije.
Direktor marketinga destilerije "Zarić" Sonja Broćeta rekla je za Tanjug da njena firma ima distributera za ovo područje, ali da učestvuje na sajmu kako bi podržala distributere.
"Došli smo kao podrška distributeru, kako bismo omogućili da ljudi probaju naše proizvode. Očekujemo da raširimo našu mrežu", objasnila je Sonja Broćeta.
Na Međunarodnom sajmu privrede učestvuju kompanije iz različitih sektora, a u okviru zajedničkog izložbenog prostora predstavlja se 18 naših firmi.
Proizvođači iz oblasti vinarstva i vinogradarske opreme svoju ponudu prikazuju na štandu u okviru specijalizovane izložbe "Vino i vinogradarska oprema 16+1W".

Nastup srpske privrede na ovoj sajamskoj manifestaciji organizovala je Privredna komora Srbije, a među učesnicima iz Srbije najviše je kompanija iz agrobiznisa, a predstavljaju se i proizvođači opreme i alata, kao i preduzeća iz oblasti građevinarstva, tekstilne, mašinske, elektro i farmaceutske industrije, energetike i drugih privrednih grana koje imaju potencijal jačanja saradnje sa zemljama regiona.
Ove godine Međunarodni sajam privrede u Mostaru održava se 20. put, a zemlja partner je Hrvatska.
Otvaranju sajma prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je izrazio posebno zadovoljstvo što se ove godine udvostručio broj srpskih kompanija koje predstavljaju svoje proizvode i izrazio želju da taj broj bude još veći iduće godine.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.