Srbija neće primati izbeglice nazad iz Mađarske

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće primati izbeglice nazad iz Mađarske

Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju Vojsku na granici, izjavio je večeras u Subotici državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

On je rekao da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

"Mi nikog nećemo da primimo. Zna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cenu da i Srbija postavi Vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to treba svi da znaju", rekao je Ivanišević.

On je precizirao da sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po Međunarodnom pravu vrši readmisija. "Vrši se uz utvrđivanje zemlje porekla i, pre svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele da vraćaju ljude,  moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju", dodao je on.

Upitan kako će Srbija sprečiti povratak izbeglica, Ivanišević je rekao da će država "ako bude trebalo preduzeti sve ono što može da preduzme".

Vulin: Migranti neće moći nazad iz Mađarske

Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji, moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, ali ne budu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni, izjavio je večeras ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je objasnio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni. "Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju", rekao je Vulin Tanjugu.

Upitan šta će biti sa tim migrantima, Vulin je rekao da to više neće biti odgovornost Srbije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.