Sprečili plenidbu imovine bivšeg kolege

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečili plenidbu imovine bivšeg kolege

Desetak nekadašnjih radnika subotičke fabrike elektromotora "Sever" i članovi Udruženja "Solidarnost" okupili su se danas kako bi sprečili plenidbu imovine nekadašnjeg radnika Živka Strajina koji je izgubio spor protiv fabrike zbog neisplaćenih zarada.

Strajin, nezaposleni invalid koji je na jedno oko slep, radio je u ovoj fabrici više od 30 godina.

Njemu i mnogim drugim radnicima je u petogodišnjem periodu, od 1997. do 2002. zarada umanjivana za 20 odsto, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dogovor da će razlika biti nadoknađena kada se za to steknu uslovi.

Nakon što je dobio otkaz 2005. godine, kao i mnogi drugi radnici, 2008. godine je tužio fabriku zbog te razlike. Iako tvrdi da je u zakonskom roku tužio fabriku, sud je odbio njegovu tužbu i naložio da plati "Severu" troškove advokata i sudske troškove u iznosu većem od 75.000 dinara.

S obzirom da nije u mogućnosti da to plati, sud je naložio plenidbu njegove imovine, koja je bila zakazana za danas u 9.30, ali se izvršitelji nisu pojavili.

"Ja ne radim nigde. Van posla sam se povredio. Nemam pravo na novčanu naknadu, kažu da sam 30 odsto invalid, imam pritisak, imam šećer, pijem lekove", rekao je Strajin.

Predsednik "Solidarnosti" Vanja Dragojlović tvrdi da su Strajin i mnogi drugi radnici izgubili iste sporove zbog "nezakonitih odluka" sudova u Subotici i u Novom Sadu, a da glavni razlog leži u spornom tumačenju datuma okončanja privatizacije ove fabrike.

Zahvaljujući tome, polovina od nekoliko stotina radnika koji su tužili fabriku zbog razlike u zaradama dobila je spor, a polovina izgubila, tako da sam "Sever" nema nikakvu štetu, tvrdi Dragojlović.

On ističe da je čak jedan nekadašnji radnik koji je bio u ovoj situaciji počinio i samoubistvo.

"Oni tvrde da je privatizacija okončana 2005. godine, a u stvari je okončana 2010. godine na šta ukazuje niz argumenata i dokaza koje smo pribavili i dali advokatima", rekao je Dragojlović.

Kako je rečeno, nekadašnji "severaši" i članovi "Solidarnosti" nastaviće sa ovim aktivnostima i u narednim danima kod drugih radnika koji se nalaze u istoj poziciji, želeći da pokažu ne samo solidarnost, već i da "ukažu vlasti da ne može na ovakav način da se ponaša prema najsiromašnijim građanima".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.