Smena u „Mađar sou”

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena u „Mađar sou”

Smena glavnog urednika usledila jer novinari nisu u dovoljnoj meri pratili aktivnosti pojedinih funkcionera i Saveza vojvođanskih Mađara

Subotica – Jedini dnevni list na mađarskom jeziku „Mađar so” juče je preko cele naslovne strane imao fotografiju proglasa iz 1848. godine kojim se traži sloboda štampe. A ispred Mađarske kuće su u četvrtak novinari novosadske i subotičke redakcije „Mađar soa” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čekali na odluku Mađarskog nacionalnog saveta o smeni urednika Čabe Presburgera. Nakon žučne višesatne rasprave, Mađarski nacionalni savet smenio je Presburgera sa mesta glavnog i odgovornog urednika, a za novog je postavljena Marta Varju, dugogodišnji novinar lista.

Novinari ovog lista, ali i njihove kolege, došli su na skup organizovan preko „Fejsbuka”, a podršku su im dali UNS, čija predsednica Ljiljana Smajlović je došla u Suboticu, NUNS i Udruženje novinara jugoistočnog Balkana.

Smenjeni urednik smatra da je odluka Mađarskog nacionalnog saveta bila politički motivisana.

– Na sednici Saveta od predsednika dr Tamasa Korheca čuli smo da nema primedaba na naš rad, da je „Mađar so” korektno izveštavao o sednicama i aktivnostima Saveta. Međutim, stavlja nam se na teret da nismo ispratili događaje koje je organizovao predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši. Uveren sam da će ova odluka o smeni u „Mađar sou” biti loša ne samo za list, već i kontraproduktivna i za Mađarski nacionalni savet i Savez vojvođanskih Mađara – kaže Presburger za „Politiku”.

Da u jednom delu mađarske političke elite postoji nezadovoljstvo pisanjem „Mađar soa”, iz nedelje u nedelju u svom uvodniku iznosio je Karolj Dudaš, urednik lista „Het nap” (Sedam dana), a inače pripadnik neformalne desne struje unutar Saveza vojvođanskih Mađara. Kada je „Mađar so” odgovorio na te napade, stanjem u medijima na mađarskom jeziku pozabavio se i njihov osnivač Mađarski nacionalni savet i doneo odluku o smeni Čabe Presburgera.

U opširnom obrazloženju navode se zamerke poput one da u izveštavanju iz Bačkih Vinograda o obnovljenom domu kulture nisu stavili sliku, a navedeni su svi slučajevi kada „Mađar so” nije došao na konferencije za novinare u SVM ili nije objavio njihovo saopštenje. Dnevniku se zamera i da nije u dovoljnoj meri pratio rad predsednika vojvođanske skupštine Egerešija. Međutim, redakciji najviše smeta stav Mađarskog nacionalnog saveta da oni kao javni servis treba da prenose informacije, a ne da izražavaju svoje stavove.

Na samoj sednici novinar i član Komisije za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta Ištvan Bodžoni rekao je da je sloboda medija važna ali da ona treba da se kreće u okvirima koje u ovom slučaju zadaje Mađarski nacionalni savet. On se založio za smenu urednika jer sadašnje novine ne izražavaju težnje vojvođanskih Mađara. I dr Tamaš Korhec, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, složio se da je ovo osetljivo pitanje koje zadire u slobodu medija, ali da je redakcija načinila niz propusta koje nije negirala.

A. Isakov

objavljeno: 25.06.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UREDNIK SMENJEN JER NIJE HVALIO EGEREŠIJA!

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 08:22

NOVI SAD - Smenili ga zato što nije po volji SVM! Članovi Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji koji su bili protiv odluke da se Čaba Presburger smeni s mesta glavnog i odgovornog urednika lista Mađar so okupili su se juče ispred zgrade u kojoj se nalazi novosadska redakcija ovog lista...NOVI SAD...

Nastavak na Kurir...

Zašto je prekinut direktan prenos?

Izvor: Magyar Szó, 25.Jun.2011

Direktan prenos sednice Nacionalnog saveta Mađara, neposredno uoči glasanja o poslednjoj tački dnevnog reda, u okviru koje se raspravljalo o smeni dosadašnjeg glavnog urednika „Mađar so“-a Čabe Presburgera, prekinut je nešto pre osam sati uveče. O tome zbog čega je došlo do prekida prenosa,...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.