Slab rod pšenice na severu Bačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2019, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab rod pšenice na severu Bačke

U subotičkom ataru gotovo je završena žetva pšenice, ali je već sada jasno da je rod znatno manji nego prethodnih godina i da se kreće između 4,5 do 5,5 tona po hektaru, piše "Politika".

Stručnjaci procenjuju da je ostalo da se sa njiva skine još 10 odsto od oko 20.000 hektara, koliko je posejano hlebnim zrnom, ali požnjevena pšenica neće napuniti silose.

"Sejali smo u prašinu, od septembra do Nove godine palo je svega tri litre kiše", kaže za "Politiku" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pavle Kujundžić, zemljoradnik objašnjavajući zbog čega je prinos nizak.

Otkupna cena pšenice je 18 dinara plus PDV, ali Kujundžić navodi da je to niska cena i strahuje da će još padati.

"Za sada pšenicu otkupljuju samo mlinari. Kada oni popune svoje potrebe, prestaće otkup, a trgovci su našli jeftiniju pšenicu u okolnim zemljama", navodi on.

Na visinu prinosa značajno su uticali suša i predusevi, kaže Branko Suvajac, agronom koji na njivi prati kombajniranje preostalih parcela pod pšenicom.

Tamo gde je prethodno na parceli bilo šećerna repa, ona je sabila zemljište i dodatno iscrpla vlagu, dodaje on.

Prve najavne otkupne cene pšenice kretale su se oko 14 dinara, da bi na početku žetve ona bila 18 dinara.

Zbog najava da će otkupna cena pšenice biti niža, privrednici Severnobačkog okruga traže od Privredne komore Srbije da se obrati Vladi Srbije kako bi kontrolisala otkupljivače pšenice i tako sprečila stvaranje kartela i dogovora oko formiranja cene pšenice.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BIĆE PROBLEMA: Slabo rodila pšenica u Bačkoj

Izvor: Mondo, 19.Jul.2019

U subotičkom ataru gotovo je završena žetva pšenice, ali je već sada jasno da je rod znatno manji nego prethodnih godina i da se kreće između 4,5 do 5,5 tona po hektaru...Foto: promo/JCB ilustracija..Stručnjaci procenjuju da je ostalo da se sa njiva skine još 10 odsto od oko 20.000 hektara,...

Nastavak na Mondo...

Prinos pšenice na severu Banata ispod proseka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2019

Žetva pšenice na severu Banata završena je na oko 70 procenata ukupnih površina i do sada je ostvaren prosečan prinos od oko 5,5 tona po hektaru, mada je na pojedinim parcelama prinos znatno slabiji. Kvalitet hlebnog zrna, zbog čestih i obilnih padavina u proteklom periodu, takođe nije zadovoljavajući...Žetva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.