Izvor: Magyar Szó, 26.Mar.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinagoga će ostati u vlasništvu grada

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, predsednik Jevrejske verske zajednice Subotice, Robert Sabadoš, i predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Jene Hajnal, su juče potpisali sporazum o upravljanju i upotrebi subotičke Sinagoge. Za rekonstrukciju ovog objekta Mađarska je dala 500 miliona forinti, što je 1,6 miliona evra, i ovaj će se novac upotrebiti prvenstveno za obnovu unutrašnjeg dela Sinagoge, a nakon što se završe radovi na potpunoj obnovi, koji će trajati najduže do 2017. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Sinagoga će ponovo biti stavljena u upotrebu i u njoj će mesta biti za sve kulturne, sakralne i druge sadržaje.

Druga po veličini u redu evropskih sinagoga od 1990. godine ima status istaknute kulturnoistorijske baštine Srbije, ali je poslednjih godina samo u izuzetnim prilikama bila otvorena za javnost. Od početka radova na obnovi zgrada polako dobija svoj staru lepotu. Ovi su se radovi finansirali iz opštinskih, pokrajinskih, republičkih i međunarodnih izvora. Uskoro počinju radovi na severnoj fasadi zgrade, a zahvaljujući pomoći mađarske vlade objekat će biti potpuno obnovljen i iznutra.

Gradonačelnik Jene Maglai je naglasio da Sinagoga i dalje ostaje u vlasništvu grada i niko neće moći da je prisvoji, niko neće moći samostalno da upravlja njome. Upravljanje će biti u nadležnosti Fonda SOS Sinagoga, koju čini lokalna samouprava, NSM i jevrejska zajednica. Dodao je da bez odobrenja lokalne samouprave niko neće moći donositi odluke, što znači da će se tamo dešavati samo ono što je u interesu grada, Jevreja Subotice i građana.

-Potpisivanjem ugovora omogućava se da se započne unutrašnja rekonstrukcija Sinagoge. Nadam se da će se za nedelju ili dve, nakon potpisivanja sporazuma, rasčistiti svaki detalj u vezi završetka projektne dokumentacije vezane za unutrašnju obnovu i da će NSM moći raspisati javnu nabavku za radove u unutrašnjosti zgrade. Ja sam potpisao dokument na osnovu kojeg će se moći raspisati javna nabavka za rekonstrukciju severne fasade objekta i nadam se da će izvođenje ovih radova početi već u maju – izjavio je Maglai.

Robert Sabadoš je rekao kako se čini da se stiglo na kraj puta dugog četrdeset godina i da se sa obnavljanjem Sinagoge počinje novo poglavlje u njenom životu.

- Nadam se da će upotreba Sinagoge dati lepotu kao i rezultate. Zahvaljujući donaciji mađarske vlade obnova Sinagoge će moći da se obavi u potpunosti i ponovo će se moći koristiti, namenski i verski deo zgrade koja će biti pod upravom jevrejske verske zajednice. A o ostalim sadržajima će zajednički odlučivati NSM i lokalna samouprava preko fondacije.

Zgrada će, dakle, zadržati svoju versku funkciju, ali će pored toga biti korišćena i kao izložbeni prostor i turistička destinacija, a povremeno će biti održani i manji koncerti. Prema mišljenju Sabadoša, donacija mađarske vlade nije omogućila samo da zgrada u potpunosti zablista u starom sjaju, nego je i ubrzala rekonstrukciju. Izrazio je uverenje da se za dve godine može urediti čak i dvorište Sinagoge.

- Obnova subotičke Sinagoge je stigla do trenutka kada će kao oživljena kulturno-istorijska baština biti zajedničko mesto susreta raznih nacionalnih zajednica, zahvaljujući činjenici da su lokalna samouprava Subotice, Jevrejska verska zajednica Subotice i NSM našli načina da se izvrši potpuna obnova objekta. Ovo je moguće jer je pored brojnih drugih donacija, prošle godine, premijer Mađarske Viktor Orban pomogao prvo sa 100 miliona forinti, a nakon toga je i mađarska vlada pomogla sa 400 miliona forinti obnovu zgrade – izjavio je Jene Hajnal, dodajući da ovaj ugovor, koji se odnosi na upotrebu jedne ovako važne zgrade, simbolizuje saradnju. Prema mišljenju predsednika NSM-a činjenica da će organizovanje programa Sinagoge biti u nadležnosti fondacije, gde će svaka od strana potpisnica naći svoje interese, govori o tome da su svesni da se buduća upotreba mora organizovati na način da služi za opšte dobro, da se sačuva i za buduće vekove i da zadovolji svim očekivanjima koja su važna za nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima.

Jene Hajnal je za „Mađar so” izjavio da je NSM-u već stiglo 100 miliona forinti od obećane donacije i zahvaljujući ovom ugovoru će biti omogućena uplata i preostalih 400 miliona. Trebalo je naime stvoriti okvire, dati garancije za 99 godina koje će osigurati bitne stvari za mađarsku nacionalnu zajednicu i za sve nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima, a to je da sakralne, kulturne i turističke funkcije ne načine štetu objektu.

- Donacija od 500 miliona forinti će biti dovoljna za potpunu rekonstrukciju unutrašnjeg dela Sinagoge i za uređenje dvorišta, koje će biti ozelenjeno, a biće omogućeno da i osobe sa invaliditetom što lakše dođu do zgrade. Pored toga će biti obnovljena i ograda. Rekonstrukcija unutrašnjosti može započeti samo nakon što se rekonstrukcija spoljašnjosti završi. To će biti i najdelikatniji deo posla jer će se morati obnoviti i konzervisati svi likovni elementi – objasnio je predsednik NSM-a.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.